2025-04-03



















Arhiva :
Orient Express, un tren legendar la București
(2009-09-06)
Ultima actualizare: 2009-09-11 17:08 EET
De 14 ani încoace, la fiecare început de septembrie, în Gara de Nord din București oprește pentru câteva ore un tren legendar: Orient Express. Orient Express este numele unei linii feroviare de distanță lungă, pentru pasageri, care a fost inițial operată de Compagnie Internationale des Wagons-Lits (Compania Internațională de Vagoane de Dormit). Ruta ei s-a schimbat de multe ori. Deși originalul Orient Express a fost o simplă linie feroviară internațională, numele acestuia a devenit, în timp, sinonim cu călătoria de lux. Orient Express circulă pe ruta Paris - Istanbul.


Voiajul durează șase zile și cinci nopți și fiecare 24 de ore petrecute în tren costă mai mult de o mie de euro. O călătorie excentrică, într-o vreme în care în doar 13 ore poți traversa șapte mări și un ocean, spre altă lume, în care timpul curge diferit. Cu toate acestea, de la an la an, numărul celor ce-și doresc să experimenteze această croazieră pe uscat, e din ce în ce mai mare. Desigur, intrarea fabulosului tren în Gara de Nord nu putea fi trecută cu vederea. Jurnaliști, echipe de filmare, dar și gură-cască de toate vârstele au așteptat cu răbdare sosirea celebrului Orient Express, fără să se supere pentru întârzierea de douăzeci de minute. Când în sfârșit a apărut, dincolo de eleganța vagoanelor negre, prin strălucirea și transparența ferestrelor lor, cei ce îl așteptau au putut trage cu ochii în trecuta lume a anilor ’30, când o călătorie cu trenul însemna ceva. Vincent Guilom, director de operațiuni al companiei care a repus în funcțiune linia Orient Expres, era și el prezent pe peron. El a avut amabilitatea de a ne spune câteva cuvinte despre voiajul în trecut:

“O dată pe an, la sfârșitul lunii august, refacem voiajul inițial care pornește din Paris până la Istanbul, cu opriri la Budapesta, București și Varna. Anul acesta este al paisprezecelea voiaj pe care îl facem. Peste două zile vom ajunge la Istanbul. Pasagerii noștri petrec o noapte la București. În această dimineață au văzut deja Sinaia, care le-a plăcut foarte mult, li s-a părut magnific. Trenul este cel original, sunt vagoanele din anii ’30 care au fost renovate complet. Pasagerii vor coborî din tren, vor face un tur al orașului și apoi avem o cină de gală la hotel, iar mâine dimineață vom pleca foarte devreme, pentru că trebuie să ajungem la Varna înainte de prânz. La acest voiaj participă 85 de pasageri. Personalul este îmbrăcat în uniforme care sunt foarte asemănătoare cu cele de pe vremuri. Biletul este foarte scump, pentru că include prețul camerelor de hotel, plimbările, vizitele, transferurile. Dar este un voiaj excepțional, este o călătorie în timp, care vă permite să retrăiți așa cum trăiau oamenii în anii ’30 și să descoperiți toate aceste capitale ale Europei Centrale și de Est, într-un mod foarte plăcut. “


Cine sunt călătorii? Ei sunt de toate vârstele, sunt tineri, sunt pensionari, cupluri și oameni singuri, tineri căsătoriți care aleg călătoria cu Orient Express-ul pentru luna de miere sau cupluri care își aniversează căsătoria. Oamenii aleg trenul acesta pentru ocazii speciale. Desigur, sunt dintre cei cu foarte mulți bani dar mai sunt și unii care au economisit ani de zile bani pentru a-și plăti această călătorie. Există liste de așteptare, în ciuda prețului mare al unui bilet, dar cei ce au reușit să se plimbe prin Europa în vagoanele minunatului tren spun că voiajul merită fiecare bănuț plătit. Cel puțin asta mi-a spus texanul Edward Miller, luni, pe peronul Gării de Nord:

“E minunat, vagoanele sunt foarte frumoase, toate sunt echipate ca în 1930, echipajul trenului e foarte amabil, toți își cunosc foarte bine slujba, mâncarea este foarte bună, totul merge foarte bine. Merită fiecare bănuț. Recomand acest voiaj oricui vrea să vadă Europa de la un capăt la altul, este un mod foarte plăcut de a călători. A fost visul meu dintotdeauna să merg cu Orient Expressul, de când eram copil. Am văzut filmul Crima din Orient Expres, am vrut să văd cum e și mi se pare grozav. N-a avut loc nicio crimă, doar silueta noastră a avut de suferit, ne dau câte cinci feluri de mâncare la o masă și în fiecare seară mergem la culcare ghiftuiți…”


Cu un covor așezat la scară, pasagerii au început să se perinde spre mașinile ce urma să îi ducă la hotel. Fericiții călători variau de la tineri cu tricouri imprimate cu textul "rock 'n' roll" până la distinși domni în vârstă, cu doamne la braț. Personalul din tren, asemenea călătorilor, formează un turn Babel modern. Rămași în urmă, vorbind când în italiană, când în franceză, când în engleză, angajații încercau să aranjeze cât mai repede vagoanele eliberate de oaspeți, cât timp trenul era oprit în gară. Următoarea stație? Varna. Următoarea oprire la București? Anul viitor, la aceeași oră.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI