2025-04-03



















Arhiva :
Farfurii curate în grădinițe
(2012-04-15)
Ultima actualizare: 2012-04-19 12:56 EET
”Farfurii curate”, Adrian Hadean Pastă de brânză, mălai dulce - desert rustic, moștenire a gastronomiei tradiționale, cu aspect de chec, omletă la cuptor sau mușchi condimentat copt în cuptor, toast cu unt și miere, dar și cu frunză de mentă deasupra și multe alte bunătăți amintind de casa bunicii, pot acum constitui micul dejun preparat în câteva grădinițe din Cluj.


Este rezultatul unui proiect: ”Farfurii curate”, în care Adrian Hădean, bucătar profesionist și blogger culinar, s-a implicat începând de anul trecut, alături de o echipă de nutriționiști. Este un proiect nou în România, care își propune ca rezultat familiarizarea copiilor cu hrana sănătoasă.


De unde a venit ideea proiectului ne spune Adrian Hădean: „Ideea nu e nouă și nu e ceva ieșit din comun, au încercat și alții să-și îndrepte atenția către alimentația sănătoasă și către copii, dar la noi în țară nu s-a mai făcut așa ceva. Proiectul “Farfurii curate” reprezintă implementarea unui proiect de alimentație sănătoasă în grădinițele de stat din Cluj. Nu am putut să iau toate grădinițele, pentru că nu am avut suficienți bani, am trimis scrisori grădinițelor din Cluj, în care le-am spus ce doresc să fac și cinci grădinițe au răspuns. Anul trecut, în decembrie, am vizitat grădinițele, am văzut care le sunt nevoile, am vrut să văd ce știu părinții copiilor despre alimentația sănătoasă, apoi ce știu copiii. Am organizat ateliere cu părinții, cu copiii, le-am dat acestora din urmă să miroasă și să guste fructe și legume, am discutat de alimente nesănătoase, despre capcanele frumos colorate de pe rafturile magazinelor. Am lucrat săptămânal cu cele 15 bucătărese din grădinițe și am gătit cu ele meniul format din feluri diferite pentru opt săptămâni, în care mâncărurile nu se repetă aproape deloc. Părinților copiilor le-a plăcut ce meniuri am pregătit și mâncarea din acest meniu se găsește acum în grădinițe.”


Costul meniurilor trebuia să fie același ca și înainte, dar meniurile mult diferite. În ce constă noutatea lor? „Nu sunt meniuri speciale, nu am reinventat mâncarea sau bucătăria. Gătim cu mai puține grăsimi, mai puțin zahăr, mai puțină sare. Gătim foarte mult la cuptor. Trebuie să asigurăm mic dejun, prânz cu două feluri de mâncare și desert și o gustare. Gătim cu un pic mai multă grijă și la cuptor, pentru că e sănătos și economicos. Copiii primesc și șnițel și chiftele, dar făcute la cuptor și nu prăjite în ulei. Am introdus supa cremă, care îți permite să te joci cu culoarea și consistența și să familiarizezi copiii cu ideea de supă. În general, legumele tradiționale folosite în bucătăria românescă sunt cartofii, fasolea, varză, dar legumele sunt mai multe și le putem folosi pe toate proaspete, funcție de sezon. Și e foarte important să-i obișnuim pe copii cu gustul legumelor, de mici. Există și adulți care nu știu ce gust are o legumă, de exemplu broccoli, pentru că nu l-au mâncat în copilărie și acum îl refuză, pentru că nu îl cunosc. Micuții sunt extrem de curioși și dornici să participe la astfel de ateliere. În special cei de 3 sau 4 ani. Cei de 5, 6 ani sunt curioși, dar afectați de marketingul TV, nu fac bine diferența dintre cartof și sfeclă, dar fac diferența dintre promoțiile de chipsuri.”


Dintre felurile de mâncare pe care nu te prea aștepți să le vezi în grădinițe mi-au atras atenția: pastele scurte cu sos roșu și pește, o încercare de păcălire a copiilor pentru a mânca peștele prin asocierea cu pastele cu sos ce de obicei le plac. Gătite cu același scop: spaghete cu sos de legume, în care găsim vinete, ardei, dovlecei și roșii. Mâncăruri de carne cu vinete, sfeclă roșie coaptă, dovleac copt. Supă de linte, supa cremă de varză, supă cremă de țelină și gulie, supă cremă de mazăre sau supă de ceapă. Orezul are legume, desertul este adesea o combinație de iaurt cu fructe, mentă sau baton de vanilie.


Rezultatul, copiii mănâncă sănătos și din ce în ce mai multe persoane se arată interesate de acest demers. L-am întrebat pe Adrian Hădean cât de deschiși i-au părut părinții și copiii în a accepta acest nou tip de bucătărie: „Nu au cum să le acepte pe toarte din prima. E important să convingi un copil să încerce un fel nou de mâncare. Trebuie să procedezi cu tact și, dacă nu îi place un fel, să nu insiști, pentru că distrugi ce ai obținut până atunci. Am descoperit că în familiile în care mama strâmba din nas în fața unei anumite legume, copiii făceau la fel, pentru că părinții sunt modele pentru copiii lor. Am făcut 170 de rețete aranjate astfel încât tot meniul să fie coerent.”


Dacă v-am făcut poftă și sunteți interesați să aflați ce alte feluri de mâncare puteți pregăti în mod cât mai natural, puteți să vă inspirați din meniurile frumos puse pe site-ul proiectului: viațalagrădi.ro și să vă bucurați de savoarea naturii.
(Ana Maria Cononovici)


Material editat de Elena Ștefan.
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI