2025-04-03



















Arhiva :
O viață nouă pentru cărți
(2009-08-16)
Ultima actualizare: 2009-08-21 12:16 EET
Dinu Bodiciu este absolvent al Universitatii de Vest Timisoara, Facultatea de Arte Plastice, cu Specializare in Design Grafic. A urmat un curs de „Design vestimentar si istoria modei” la Universitatea de Vest Timișoara, și apoi cursul “Artist’s books and Book binding” – susținut de o profesoară din Statele Unite la Facultatea de Arte timișoreană. Din cei patruzeci de studenți înscriși la cursul de legătorie artistică de carte, doar paisprezece au rămas până la sfârșitul anului.


Astfel a început povestea cărților obiect și a agendelor realizate de Dinu Bodiciu. Pentru el cărțile se împart în trei categorii: agendele-jurnale, ce sunt achiziționate pentru că arată spectaculos și oamenii încep să scrie în ele, transformându-le astfel în cărți personale. Apoi sunt cărțile obișnuite care transmit ideile deja tipărite. Și cărțile obiect care în sine sunt manifestări ale artei asupra cărora nu se mai poate interveni. Aceste cărți obiect pot să aibă sau nu text, pot să aibă sau nu pagini, pot să aibă sau nu coperte:

“O carte poate deveni un obiect de artă în sine, care are povestea lui, pe care nu o transmite prin text ci prin ea însăși. Eu încerc să transmit o poveste anume fără să scriu cuvinte. Fac agende, jurnale care au pagini albe și pot fi continuate de cel căruia îi place acel obiect și și-l dorește și-l are după aceea. În principiu folosesc materiale care mă atrag foarte mult și de la ele pleacă imaginea cărții ce urmează să fie făcută. Cărți obiect fac atunci când am o idee clară în minte și vreau să o transmit, fără a mai lăsa pe cineva să continue apoi. Aceasta este diferența între o carte obiect și agendele pe care le fac.“


Piele, hârtie, materiale naturale dar și plăci de vinil, plăci de rigips, lemn, clanțe, metal – acestea sunt materialele pe care, privindu-le, Dinu le poate transforma în coperți noi pentru cărți, fie ele scrise sau nescrise. Chiar și o cutie poștală veche poate fi salvată de la pieire, mi-a spus artistul:

“Ne-a slujit zeci de ani dar apoi s-a distrus prea tare și a trebuit demontată și ca să nu o las să fie aruncată la gunoi am făcut-o copertă de carte. Mai folosesc blăniță, policarbonat, tot felul de materiale, ce văd și mă atrage poate să devină copertă de carte. Plec de la materialul care îmbracă de fapt cartea, paginile fiind materialul secundar adăugat lucrării.“


De la absolvirea cursului de legătorie artistică, Dinu Bondiciu a realizat zeci de cărți și agende. Dintre toate, câteva îi sunt cu adevărat dragi:

“Cartea secretelor”, care e carte obiect și “Memoriile unui arhanghel”. M-am inspirat dintr-un scurt text al lui Borges, “Biblioteca Babel” din proza fantastică și acolo sunt descrise ca făcând parte dintr-o bibliotecă infinită o droaie de cărți printre care descrie câteva. Una dintre ele este și cartea secretelor. Citind textul mi-a venit în minte această imagine a unei cărți care nu se poate deschide și care are carii în coperți. În trecut coperțile obișnuiau să fie făcute din plăcuțe subțiri de lemn, până s-a descoperit cartonul. De aceea, toată cartea propriu-zisă e făcută din lemn. Cariile trebuiau să fie de la început puse în coperți de… să zicem, o mână divină. Am folosit o bucată de lemn cariat de acasă din magazie, am salvat-o de para focului.”


Dar, cea mai iubită carte pe care a făcut-o vreodată Dinu e legată de o întâmplare tristă:

“Având o discuție aprinsă cu prietena mea, ca să-mi descarc cumva energia negativă și ca să-mi cer iertare am făcut o carte din șervețele, îmbrăcată în material vechi. Îmi plac foarte mult materialele vechi și având o casă plină cu obiecte vechi, trecute de patina timpului, am găsit o față de pernă veche, cu pete, și cu ea am îmbrăcat acele șervețele albe și i-am făcut-o cadou Ancăi. De fiecare dată când ne certăm sau avem o dispută va putea să folosească acele șervețele să-și șteargă lacrimile. Momentan n-a fost folosită nicio pagină, asta înseamnă că e bine. Dar în acea carte nu se va putea scrie, eventual paginile vor fi imprimate cu lacrimi. Să zicem că e o carte a lacrimilor, e doar o carte a tristeții, nu o carte a certurilor."


L-am întrebat pe Dinu Bodiciu cine este interesat de cărțile și agendele realizate de el:

“Sunt oameni tineri care doresc să facă un cadou, ele sunt folosite în special pentru a fi date cadou... Din ce am dat eu cadou prietenilor și amicilor, cu uimire am descoperit că nici în ziua de astăzi nu au fost începute. Pentru că fiecare susține că, dacă începe să scrie în ea, distruge cu scrisul lui cartea și așteaptă să scrie ceva gânduri frumoase sau amintiri. Eu nu știu când vor fi acele gânduri frumoase și chiar îmi pare rău că fac niște obiecte care nu sunt folosite în scopul în care au fost create.”


În noiembrie 2006 Dinu Bodiciu a susținut un un atelier de legătorie de cărți (artistice) la European College of Liberal Arts, Berlin. Apoi, cursurile despre cum se fac cărțile frumoase s-au mutat la București. În prezent, Dinu Bondiciu are 15 studenți pe care îi învață că pot schimba destinul unor cărți pe care le iubesc sau, chiar mai bine, pot crea ei înșiși cărți noi.


Nu se consideră un buchinist, el spune că atunci când vrei să salvezi o carte veche trebuie să respecți limitele impuse de legăturile originale. El preferă să creeze, să spargă tiparele și să nu fie limitat de trecut. Obiectele realizate de Dinu Bodiciu pot fi văzute pe site-ul idinu.wordpress.com – tot acolo veți descoperi că fiecare carte-obiect semnată Dinu Bodiciu are o poveste, chiar dacă paginile sale sunt albe pentru totdeauna sau așteaptă să fie scrise.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI