2025-04-03



















Arhiva :
Atelaje cu câini arctici la Băile Tușnad
(2012-02-26)
Ultima actualizare: 2012-03-02 12:34 EET
Curse cu atelaje canine Pol al frigului din România, județul Harghita este gazdă a deja tradiționalului concurs de sprint cu atelaje canine, de la Băile Tușnad. În luna ianuarie, peste 80 de câini din rasele Husky siberian, Malamut și Samoyed, au fost nerăbdători să pornească în cursă. Ca niște adevărați ''sportivi profesoniști'', unii câini au dormit înainte de cursă, pentru a căpăta energie, iar alții au primit de la stăpânii lor miere de albine, ca să facă față cu brio efortului. Cu câteva minute înainte de start, patrupedele erau foarte greu de calmat de antrenorii și stăpânii lor.


Competiția de la Băile Tușnad a fost organizată de Asociațiile Green Zone și For Fun, în parteneriat cu Sport Club Extreme, Organizația GeoEcologică Accent și Primăria Băile Tușnad. Potrivit organizatorilor, evenimentul este înscris și în proiectul 'Împreună pentru natură', finanțat de Fondul Global de Mediu. Iar în luna februarie, patru echipaje de sănii trase de câini din rasa Husky și Malamut, din județ participă, în Italia, la Campionatul European de profil.


Ferencz Csaba, de la Asociația Green Zone Harghita, ne-a spus cum se organizează o astfel de competiție: „Pentru competiție trebuie foarte mulți câini și marșeri, care conduc atelaje, trebuie un traseu bine marcat, pasiune și dragoste pentru animale și natură, astea sunt ingredientele unei competiții de atelaje canine. La competiție, anul acesta, s-au înscris 22 de echipaje, echipajele sunt de 2, 4 și 6 câini, așa că au fost la Tușnad aproape 100 de câini. Acești câini care trag atelaje sunt câini nordici, Husky, Malamut și Samoyed. Ca în orice sport antrenamentul e foarte necesar. Aici e vorba despre animale pe care trebuie să le instruiești foarte bine. Într-un atelaj există câinele care e șef și omul comunică cu el, așa că acela e un câine foarte bine instruit și trebuie să înțeleagă tot ce vrea omul. E multă muncă în acest sport. Marșerii zic că acesta e un mod de viață, 24 de ore din 24 ești lângă câini, e greu, nu prea poți să faci altceva. Marșerii își aleg serviciul astfel încât să petreacă cât mai mult timp cu câinii lor.”


La start s-au înscris 22 de echipaje, din mai multe județe ale țării. Traseul a fost diferit ca lungime, în funcție de categoria la care s-a concurat, fiind cuprins între 4 și 12 kilometri. Pe porțiunile de traseu mai dificile, stăpânii și-au ajutat și încurajat partenerii 'blănoși'. Potrivit specialiștilor, câinii din rasa Husky sunt mai rapizi, cei din rasa Samoyed sunt mai lenți, iar Malamuții sunt recunoscuți pentru rezistență.


Manifestarea a atras ca un magnet zeci de turiști și iubitori ai naturii și animalelor care, în ciuda temperaturii de minus 14 grade Celsius, au încurajat permanent echipajele intrate în concurs. De altfel, organizatorii și-au propus, încă de la prima ediție, să încurajeze mișcarea în aer liber, iar această competiție se dorește a fi și un mijloc de promovare a turismului. „Sportul acesta e foarte interesant. În afară de a iubi animalele, este aproape de natură și cred că motivează pe foarte multe persoane. În plus, noi ne-am propus să atragem cât mai mulți turiși și se vede că, atunci când sunt organizate competițiile de atelaje, stațiunile sunt pline”, a spus Bodo Istvan, președintele Asociației For Fun, unul dintre organizatorii concursului.


Ferencz Csaba, despre atmosfera concursului: „Competitorii nu vin pentru a câștiga, ci pentru ca să fie împreună, schimbă idei, e mai mult o întâlnire, cine participă, acela câștigă. Concursul din Băile Tușnad e pregătire pentru campionate. E un marșer în România, care a ocupat locul trei mondial în 2010. Grosu Constantin, marșer profesionist, el asta face în fiecare zi. Locul 3 la Campionatul Mondial e o performanță uluitoare și nici oamenilor de acolo nu le venea să creadă. Primul atelaj din România, care a participat la un concurs mondial, a fost în 2006, iar în 2010, Grosu Constantin a câștigat locul 3 la categoria cu 4 Malamuți, la Donovaly, Slovacia.”


Cel mai scurt traseu a fost de patru kilometri, a fost parcurs de săniile trase de doi câini, iar cel mai lung, de 12 kilometri, a fost străbătut de atelajele cu șase câini. Câștigătorii au primit hrană uscată pentru câini. Câinii arctici sunt obișnuiți să tragă la sanie, iar rezistența lor la ger este legendară, suportând, fără probleme minus patruzeci de grade Celsius. Cum se alege un câine ce urmează să fie antrenat pentru concurs? Ferencz Csaba: „La naștere, oamenii aleg din 5, 6 câini, 1 maxim 2, care pot fi de curse, se vede spiritul de când sunt mici și de atunci încep marșerii să instruiască câinii. Puiul trebuie să fie atletic, marșerii îl aleg după ce face, să fie mai rău, să aibă acea scânteie. În sezonul cald, e cel mai greu la noi. Nu poți să-i pui la nicio muncă, nu fac antrenamente, doar toamna, primăvara, sau vara foarte târziu, după ce se răcorește.”


În această iarnă, câinii arctici sunt fericiți și în România. Iar dacă v-am stârnit curiozitatea, puteți plănui o vizită în județul Harghita, unde vă puteți bucura de o plimbare cu sania trasă de câini campioni până pe la jumătatea lunii mai. Dar să nu credeți că pentru un astfel de divertisment trebuie neapărat să vă grăbiți. În Harghita, și vara puteți merge în excursii cu atelaje trase de câini, doar că, de data aceasta, vor fi atelaje pe roți. Indiferent de anotimp, sunteți însoțiți în excursie de un ghid care conduce câinii.
(Ana Maria Cononovici)


Material editat de Elena Ștefan.
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI