2025-04-03



















Arhiva :
Îmbrăcăminte și încălțăminte mărimi speciale
(2009-06-14)
Ultima actualizare: 2009-06-18 13:13 EET
Statistice arată că jumătate din populația României este formată din persoane cu un surplus de greutate, de 5 până la 15 kg, iar dintre acestea 30% sunt supraponderale. Aceasta înseamnă aproximativ 3,5 milioane de oameni. Dar cine îi îmbracă pe toți acești oameni?


Toți producătorii, indiferent de domeniul lor de activitate, fie că este vorba de îmbrăcăminte, încălțăminte sau orice altceva, se adresează unor consumatori ipotetici aflați între anumite standarde, care corespund dimensiunilor medii. Dar acest tip de adresare exclude un segment al populației, care este prea mic pentru a tenta marii producători, dar care poate aduce profituri însemnate unei companii de dimensiuni reduse.


Cei cu o înălțime prea mică ori prea mare, prea slabi sau supraponderali, au mari difcultăți în a-și găsi haine sau încălțăminte pe măsură. De exemplu, găsirea unei perechi de pantofi de mărimea 51 și chiar mai mare pentru bărbați, ori 44 și peste pentru femei este aproape imposibilă, aceste persoane fiind nevoite fie să apeleze la rudele din străinătate, fie să și le comande la un atelier particular.


Astfel, deschiderea unui magazin adresat lor s-a dovedit o afacere profitabilă, mai ales că persoanele respective sunt dispuse să plătească în plus pentru a avea lucrurile de care au nevoie, fiindcă oricum plăteau în plus, îmbrăcămintea și încălțămintea făcându-și-le numai pe comandă. Un astfel de magazin și-a deschis și interlocutorul nostru, Victor Manole, care acum 7 ani s-a gândit că nu ar fi deloc o afacere nerentabilă:

“Acum vreo 6-7 ani, vindeam într-o piață îmbrăcăminte normală. Din greșeală, am cumpărat câteva treninguri măsuri foarte mari. Au venit niște domni, le-au plăcut și atunci m-au rugat să le mai aduc și alte produse. Astfel, cu următoarea ocazie, am adus mai multe produse pe care le-au cumpărat. Ulterior am cumpărat și mai multe, dar nu am mai putut să le vând și, din acel moment, a trebuit să fac reclamă ca să se afle ce produse comercializez. Pot spune că începutul a fost destul de dificil pentru că nu poți aduna atâția clienți încât să ai vânzare zilnică. Totul s-a rezolvat în timp, au rămas clienți fideli, pentru că am încercat să aduc produse de calitate și diversificată. Spre exemplu, am încălțăminte măsuri foarte mari, până la măsura 51, iar la damă de la mărimea 40 până la 43. Este adevărat, au fost și câteva excepții! A venit o doamnă care purta la pantofi măsura 46 și nu am avut ce să-i dau! În schimb, la îmbrăcăminte este ceva mai ușor. Aici am măsuri pentru toate persoanele care poartă mărimi speciale: până la 200 de kg pentru femei, iar pentru bărbați până la aproape 300 de kg.”


În prezent, interlocutorul nostru a dezvoltat un lanț de trei magazine în București, dar în viitorul apropiat s-a gândit să-și extindă afacerea și în alte orașe ale țării și chiar și în străinătate. Gama de articole din magazinele lui cuprinde: blue jeans, pulovere, costume de baie, maiouri, cămăși, indispensabili, pantaloni lungi (din stofă, catifea raiată), pantaloni scurți, pijamale, hanorace, tricouri (cu mânecă scurtă și lungă), tricouri cu guler și encoeur, costume de trening. Doamnele au la dispoziție și compleuri, fuste, rochii sau bluze. Chiar dacă hainele vândute au mărimi mari și chiar foarte mari, prețurile nu sunt proporționale. Și aceasta în condițiile în care la o haina mărimea XXL intră de două ori mai mult material decât la una cu o mărime obișnuită.


Dar problema cea mai importantă pentru interlocutorul nostru a fost identificarea unui croitor și a unui furnizor de materiale care să asigure tot stocul de marfă necesar pentru aprovizionarea magazinului. Chiar dacă este vorba de îmbrăcăminte sau încălțăminte speciale, datorită dimensiunilor mari, tendințele modei nu sunt neglijate. Astfel se poate spune că, din acest punct de vedere, persoanele supraponderale nu sunt discriminate. Spre exemplu, acum, în sezonul de vară, se bucură de succes cămășile de tip „hawaiană", care au fost printre cele mai vândute articole.


Însă și componenta socială a afacerii poate sluji și ea la promovare. Sunt nenumărate întâlniri, congrese, simpozioane pe diverse teme de interes pentru persoanele supraponderale si la toate aceste manifestări prezența unor materiale publicitare despre afacere este mai mult decât indicată.


Poate părea surprinzător, dar referitor la producția și desfacerea hainelor pentru supraponderali, situația de la noi nu este diferită de cea din S.U.A. Este cunoscut faptul că în Statele Unite obezitatea este deja o problemă de interes național, 32% din populație (65 de milioane locuitori) fiind supraponderali.


Astfel, specialiștii în marketing, cât și persoanele direct interesate - supraponderalii - consideră că întreprinzătorii ar trebui să exploateze această oportunitate benefică pentru ambele părți: clienți și întreprinzători.
(Claudia Mare)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI