2025-04-03



















Arhiva :
România, la Carnavalul Internațional al Copiilor de la Veneția
(2012-02-19)
Ultima actualizare: 2012-02-24 11:25 EET
Carnavalul Internațional al Copiilor de la Venetia (Suzana Dan) România participă în premieră la „Carnavalul Internațional al Copiilor – ediția a treia”, eveniment dedicat publicului tânăr, care se desfășoară în perioada 11-21 februarie 2012, la Veneția. Tema evenimentului, care anul trecut a atras 24.500 vizitatori în 11 zile, este „Povești și gânduri”.


Pornind de la tema generală propusă de organizatori pentru prezenta ediție, proiectul cu care România participă se intitulează “Povestea animalelor”. Pentru realizarea acestuia, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția și Institutul Cultural Român din București colaborează cu Anaid Art Gallery și Global Mindscape (București), precum și cu Australians Studying Abroad (Melbourne).


Proiectul, coordonat de Alexandru Damian, vicecomisar al României la Bienală și coordonator arte vizuale, și de Angelica Iacob, specialist în educație culturală, implică două secțiuni care se împletesc pentru a oferi o experiență de neuitat vizitatorilor de toate vârstele. Componenta principală este o expoziție intitulată „Lighioane și Supralighioane”, alcătuită dintr-o serie de lucrări realizate de Grupul artistic “Soap Art Kollectiv”, format din Raluca Arnăutu și Suzana Dan.


Raluca Arnăutu, artist plastic, despre exponatele care participă la Bienală: „Am fost invitate cu expoziția intitulată „Lighioane și supralighioane”, lucrări făcute de mine și Suzana Dan, o expoziție ce a fost prezentată și în România, în mai, în cadrul Nopții muzeelor. E o expoziție foarte interesantă, pentru că toate lucrările noastre sunt confecționate din materiale textile, reprezintă niște animale, care sunt personaje ale unor povești create de noi. Animalele create de noi sunt de foarte mari dimensiuni. Avem lucrări pe care le-am realizat în echipă cu Suzana Dan, cum ar fi „Balaurul cu airipi” sau „Ariciul” și lucrări realizate individual, precum „Șarpele”, „Păianjenul”, cele „Trei pisici decapitate” ale Suzanei Dan, din „Povestea bestiilor nemaivăzute”.


Păianjenul ascuns într-un colț al camerei, imaginat de Raluca Arnăutu, a fost hrănit de un băiețel și a crescut mai mare decât o pisică, decât un câine, decât o caracatiță sau un șarpe. Raluca Arnăutu ne spune o altă poveste inedită, creată de artiste și realizată textil: „Povestea „Balaurului cu aripi”. Niște copii au găsit un balaur într-un pod, într-un sat, dar nu s-au speriat pentru că era unul bun, nu unul rău. Au vrut să-l ascundă într-un hambar, dar pentru că le era frică de părinți, așa cum le este copiilor când plănuiesc vreo șotie, nu l-au ascuns, ci au început să-l plimbe prin lume, dintr-un sat într-altul, până la un oraș mare și înconjurat de apă. Am încercat să-l legăm de vizita la Veneția, pentru că acolo a ajuns Balaurul nostru. Veneția este un oraș în care, după cum le spunem copiilor în povestea noastră, lumea cântă și se plimbă cu barca, cum ne plimbăm noi cu mașina pe străzi. Aceasta e „Povestea Balaurului cu aripi”, personaj de mari dimensiuni.”


Deoarece nimeni nu ne spune ce s-a întâmplat cu balaurii după ce au fost uciși de către un prinț sau un alt personaj de poveste, Suzana Dan lansează teoria potrivit căreia aceștia s-au transformat în dealuri, lacuri și peșteri. Raluca Arnăutu: „Un alt proiect este „Șarpele”. Acesta este un șarpe care a plecat din văgăuna lui, pentru că s-a trezit morocănos într-o zi, deoarece toate zilele lui erau la fel, și cum mergea pe drum s-a întâlnit cu o furnică ce căra o vișină mare, iar el a întrebat-o ce duce, pentru că nu văzuse niciodată vișine. Își amintea de mere, însă pentru că se urcase odată într-un măr. Furnica l-a ghidat către o livadă de vișini, unde el a început să mănânce zile și nopți, până s-a făcut foarte mare, de nu se mai putea mișca. Atunci a vrut să bea apă, dar s-a văzut într-un ochi de apă și a înțeles că dintr-un șarpe mic și verde se făcuse un șarpe mai mare decât o uliță, decât un bulevard și își schimbase culoarea din verde în vișiniu.”


Vizitarea expoziției și participarea la diferitele activități organizate cu această ocazie pentru grupuri școlare, familii sau vizitatori individuali (tururi ghidate, ateliere artistice, spectacole, zone interactive, lecturi, prezentări) sunt gratuite. Poveștile sunt prezentate pe cartoline cu imagini pe o parte și cu textul poveștilor pe verso. Desenele sunt realizate de creatoare. Iar poveștile le sunt citite copiilor atunci când ajung în fața lucrărilor, deschizând expoziția spre interactivitate.


Expoziția beneficiază de activități educative și ateliere de creație, dedicate copiilor cu vârste între 6 și 14 ani. Activitățile educative se desfășoară direct în spațiul expozițional, iar atelierele de creație presupun înscrierea prealabilă și sunt susținute într-o sală special amenajată.
(Ana Maria Cononovici)


Material editat de Elena Ștefan.
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI