2025-04-03



















Arhiva :
România, țara taxelor
(2009-05-24)
Ultima actualizare: 2009-05-30 0:52 EET
558 de taxe, impozite și tarife plătesc românii în fiecare an, conform datelor obținute de la Ministerul Finanțelor Publice. Românii știu că atunci când vine vorba de taxe, fie ele fiscale sau nefiscale, cu statul nu-i tocmeală. Multe, puține, taxele trebuie plătite. Azi vom parcurge împreună o listă cu unele obligații de plată, cel puțin năstrușnice, aș putea spune.

Anumite taxe stabilesc ce este lux și ce nu, în România. Dacă țigările și alcoolul dăunează grav sănătății, în aceeași măsură în care accizele dăunează portofelului, ce să mai spunem despre cristal. Vă aflați la cumpărături și vedeți un set de pahare de cristal. Înainte de a-l cumpăra ar trebui să vă gândiți că vă permiteți un lux. 30% din prețul setului îl constituie accize care merg la bugetul de stat. Acesta este și cazul Andreea Preda din București:

„30% ? Așa mult? Și banii ăștia unde se duc? La grădiniță plătesc taxe pentru cel mic, la serviciu plătesc taxe, la mâncare plătesc taxe. Nu știam că și la setul acesta de cristal plătesc taxe. Sunt convinsă că foarte multă lume nu știe.”

Iar dacă ați venit la cumpărături cu mașina, deja ați plătit 8 dări către stat. 8 dări pe care le plătește fiecare proprietar de mașină în România. De la cele legate de combustibili și până la cele privind obținerea permisului, a talonului sau taxa pentru rovinietă. Ultima o plătim ori de câte ori evadăm din aglomerația marilor orașe, la țară, unde caii încă mai aleargă liberi pe pajiștile verzi.

La fel cum aleargă și proprietarii lor. Să plătească timbrul pe cal. „Legea calului“. Nu este o glumă, ci un act normativ adoptat de Parlament la sfârșitul lui 2006. Prin acesta, s-a introdus „timbrul hipic“- o taxă anuală, ce trebuie plătită de toți posesorii de cai, pentru finanțarea Autorității Hipice Naționale. Dar proprietarul calului este deja obișnuit cu drumurile.

Deținerea unui animal este taxată după aceleași principii cu deținerea unui imobil sau a unei mașini, impozitul constituind venit pentru autoritățile locale. Se plătește o taxă extrajudiciară de timbru pentru eliberarea certificatului de proprietate asupra unui animal.

Rămânem la aer curat, departe de aglomerația Bucureștiului. În Plopeni, oraș din județul Prahova unde, dacă ai magazin, plătești taxe. La fel ca peste tot în România. Însă, până nu demult dacă afișai un orar, plăteai o taxă specială – taxa pe orar.

Adoptarea acestei taxe, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp, a fost justificata astfel de către Rodica Căzănescu, Șef serviciu Financiar Contabil în cadrul Primăriei Orașului Plopeni:

„Precizez că la ora actuală s-a renunțat la aplicarea taxei pe orarul de funcționare prin hotărâre de Consiliu. La ora actuală singura taxă este cea pentru desfășurarea activităților comerciale pe teritoriul orașului. Ideea instituirii taxei pe orarul de funcționare a pornit de la particularitatea care o prezintă unitățile de alimentație public, respectiv baruri și restaurante care, într-un oraș mic cum e Plopeni, funcționează la parterul blocurilor. S-a avut în vedere respectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. În acest sens, prin dispoziția orașului Plopeni a fost numită o comisie care să se deplaseze la fața locului pentru a verifica modul de respectare al liniștii. În principiu, orarul de funcționare la aceste unități, a fost și rămâne și prin modificarea hotărârii, până la ora 22.00. Totodată se are în vedere obținerea sub forma unei declarații notariale a acceptului vecinilor din blocuri. ”


Aceasta a fost poziția autorităților locale exprimată prin șeful serviciului financiar contabil. Întrebată de ce s-a renunțat la taxă, Rodica Căzănescu a adus în discuție criza financiară cu care se confruntă operatorii economici:

„În principiu, anul acesta au fost disponibilizate foarte multe persoane. Posibilitatea financiară a oamenilor a scăzut. Din același punct de vedere nivelul taxelor și impozitelor din orașul nostru au rămas la nivelul anului 2008, tocmai pentru a se obține colectarea cât de cât integrală. Iar…la presiunea și interpretările care s-au făcut, că nu mai există nicăieri în lume așa taxă, s-a hotărât renunțarea la ea. Suma oricum era mică: 50 de lei pe an (aprox. 12 euro).”

În Timișoara, pe de altă parte, Primăria pune somnul locuitorilor la mare preț. Pentru orice eveniment la care doriți să brăzdați cerul cu focuri de artificii plătiți o taxă. De la Adrian Ilin, șef serviciu al Serviciului Publicitate și Comerț, am aflat că fiecare minut costă:

„Acum 3-4 ani, prin hotărârea Consiliului Local am instaurat o taxă locală pe artificii în urma reclamațiilor cetățenilor privind perturbarea liniștii publice prin aceste activități. Această taxă se stabilește anual prin Consiliul Local. Acum valoarea taxei este de 200 de lei (aprox. 50 de euro) pe minut în municipiul Timișoara. Se vine la Comisia de Ordine Publică și se depune o cerere. La noi plătesc taxa respectivă, după care pot organiza jocurile de artificii. Taxa este doar pentru artificiile de clasă mare. Pentru artificiile de pe torturi nu e nevoie de aprobare.”

Așadar dacă bugetul nu vă permite, mutați artificiile din înaltul cerului pe frișca tortului. Încă e gratuit.

De multe ori am auzit că România este țara taxelor. Cât de necesare sunt acestea tot românii hotărăsc. Se anulează unele vechi pentru a face loc altora noi. Pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, parlamentarii europeni au căutat vreme de câteva săptămâni, o modalitate de a implementa o nouă taxă.

Dacă sunt taxate fabricile sau vehiculele care poluează, de ce ar scăpa vacile? Vacile au fost scoase în față și arătate cu degetul, după ce reprezentanții Organizației pentru Agricultură și Alimentație a Organizației Națiunilor Unite au ajuns la concluzia că aceste animale emană 18% dintre gazele cu efect de seră. Primele vizate sunt deocamdată rumegătoarele din Irlanda si din Danemarca, unde guvernele căuta din greu o soluție de a implementa noul bir.

Revenind la România, până la implementarea rovinietei pentru pietoni și a taxei pentru aerul respirat, inspirăm adânc la ghișeul de plăți. E gratis!
(Daniel Onea)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI