2025-04-03



















Arhiva :
O sută de ore de astronomie
(2009-04-05)
Ultima actualizare: 2009-04-09 18:06 EET
România participă la "100 de Ore de Astronomie", cel mai mare eveniment initiat de Uniunea Astronomică Internatională și UNESCO, cu ocazia Anului International al Astronomiei 2009. Pe durata a patru zile și patru nopți, între 2 și 5 aprilie, oameni de pe întreg mapamondul observă cerul cu ajutorul instrumentelor astronomice.


Pentru mulți dintre ei va fi prima dată când privesc minunile cerului printr-un telescop. Pentru alții este oportunitatea de a împărtăși cunoștințele și emoțiile pe care le trăiesc atunci când privesc bolta cerului, trezind astfel și altora interesul și dorința de a privi cu ochii lor frumusețile Cosmosului. Se va crea astfel cea mai mare rețea globală de promovare a astronomiei din istorie.


Ruxandra Popa, președinta AstroClubului București ne oferă detalii despre contextul în care au loc aceste evenimente:

"Activitățile anului internațional al astronomiei, de fapt, marchează aniversarea a 400 de ani de la momentul în care Galileo Galilei s-a uitat prima dată printr-o lunetă pentru a cerceta cerul și de aceea acest eveniment este o inițiativă de a invita tinerii să studieze astronomia și științele în general, să descopere universul.”


Deschiderea maratonului a avut loc pe 2 aprilie, la Institutul Franklin din Philadelphia, SUA, gazdele evenimentului fiind Derrick Pitts, purtător de cuvânt al Anului International al Astronomiei în SUA, și Dr. Paolo Galluzzi, expert recunoscut la nivel mondial în studii despre Galileo Galilei. Cu această ocazie va fi expusă luneta originală a lui Galilei, în cadrul expoziției "Galileo, Familia De Medici și epoca astronomiei". Evenimentul a fost transmis în direct pe internet.


Acțiunile globale din cadrul maratonului cuprind videoconferințe în direct ale Centrelor Științifice, 24 de ore de transmisii live pe internet de la 80 de observatoare de cercetare din toată lumea, un "star party" de 24 de ore, în timpul căruia mii de astronomi ies cu telescoapele în stradă, Ziua Soarelui și 100 de Ore de Astronomie Junior.


România se află pe harta maratonului începând cu capitala și continuând cu orașe mari și mici de pe tot teritoriul tării.


Coordonator național al acestui proiect în România este Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM), alături de care participă ca organizatori de evenimente asociatii și cluburi de astronomie, observatoare și planetarii, muzee și centre culturale, inspectorate școlare, școli, licee și universităti, dar și grupuri informale de astronomi amatori.


Valentin Grigore, reprezentantul SARM, susține că prin acest proiect se încearcă readucerea astronomiei în zona de interes a publicului larg:

"Principala țintă este publicul larg, omul obișnuit. Prin implementarea acestor proiecte se încearcă crearea unei rețele din care oamenii să afle mai multe despre astronomie și să aibă mai mult contact cu cerul. De aici s-a născut și ideea unui proiect cu impact global puternic. Principala atracție este că oamenii ies în stradă cu instrumente astronomice și invită populația să privească prin telescop. Astronomia e o știință exactă, dar și un prilej pentru om să-și conștientizeze locul în univers și faptul că suntem în cele din urmă cetățeni ai Universului.”


La Observatorul Astronomic din București publicul este invitat la dezbateri pe teme ca poluarea luminoasă, semnificatia Anului Internațional al Astronomiei sau discuții pe baza unor fotografii astronomice.


Componenta cea mai interesantă a maratonului este, însă, așa cum a spus și Valentin Grigore, cea interactivă:

“Practic prin acest program și această structură creată, orice locuitor al planetei, oriunde ar fi el, are posibilitatea să se conecteze la internet și să observe singur printr-un telescop din rețea. E vorba de o comandă la distanță a unui telescop. Există o modalitate de înscriere, afli când îți vine rândul și poti să observi pe un telescop situat la mii de kilometri distanță, poți să observi un corp cosmic de acasă de la tine sau de la locul în care se organizează evenimentele.“


Sâmbătă, 4 aprilie, bucureștenii au fost invitați la seminarul "Călătorie la marginea universului", desfășurat la Palatul Șuțu. În ultima zi, programul de activități cuprinde observații astronomice și jocuri educative pe teme astronomice desfășurate în Parcul Cișmigiu.


Tot în cadrul acțiunilor de celebrare a Anului Internațional al Astronomiei, la Târgoviște, are loc Festivalul Astronomiei și Științei pentru Tineret, care se derulează în centrul orașului, în Piața Tricolorului, și include pavilioane și standuri de carte și materiale educative, demonstrații experimentale realizate de elevi și cadre didactice, postere și expoziție de desene pe teme astronomice, montaje și instalații, proiecții de filme, imagini și transmisii în direct de la marile observatoare din lume, discuții și dezbateri, proiecții de imagini 3D, program artistic și observații prin telescop ale Soarelui, Lunii și planetei Saturn.


Evenimentul se încheie pe 5 aprilie, cu Ziua Soarelui și observații până la miezul nopții.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI