2025-04-03



















Arhiva :
NORC.RO, România văzută de aproape
(2009-03-29)
Ultima actualizare: 2009-04-02 17:04 EET
Primul serviciu românesc de top street-view a apărut recent pe internet. Norc.ro este adresa la care puteți face plimbări vrirtuale prin localități din România, prin intermediul unei aplicații de fotografiere panoramică la nivel de stradă, similară cu cea dezvoltată de Google. Acest nou serviciu se bazează pe un sistem de navigare între imagini panoramice consecutive de mare rezoluție, realizate cu ajutorul unui sistem mobil de captare a imaginilor, conceput și transpus în realitate de un grup de români. George Ionescu și Lucian Neagu sunt doi dintre cei cinci ce au inițiat proiectul NORC. Cum a început totul, aflăm de la George Ionescu:

“Inițial ne-am gândit să facem ceva mai bun decât ce era la ora aceea pe piața serviciilor și a soft-urilor imobiliare din România. Studiam unul dintre site-urile care dezvoltau motoare de desenare de hărți: mapNIC. Proiectul respectiv era sponsorizat printre, altele, de o companie ce se ocupa cu securitatea. Avea niște van-uri cu 6 camere video și cu o tehnologie înăuntru care nouă ni s-a părut super: computere, ecrane, ca-n filme. Și-am zis: am putea face și noi asta.”


Cei cinci de la NORC au început concepția propriilor mașini pentru fotografiat orașe în noiembrie 2007, povestește Lucian Neagu:

“Marea luptă a fost pentru producerea aparaturii de captare a pozelor, care este invenția noastră de la primul la ultimul șurub; poziționarea aparatelor, calculul unghiurilor, la ce înălțime trebuie puse, ce fel de mașină, cât de lungă, cât de lată, cu ce viteză să meargă, ce caracteristici să aibă computerele din interior, Am obținut un van nu chiar ca acela din poze, dar aproape la fel de bun.”


Cum arată aceste mașini? Închipuiți-vă o Dacia Logan Van pe al cărei acoperiș este o platformă circulară, pe care sunt montate aparate GPS și câte zece camere foto. Camerele sunt poziționate în unghiuri calculate în așa fel încât din cele zece poze care se fac concomitent să se obțină o panoramă. Pozele combinate în panorame oferă o imagine tridimensională, în care te poți învârti la 360 de grade în jurul unui punct fix dar poți, de asemenea, să privești și la 180 de grade pe verticală. Declanșarea automată se face cu ajutorul unor softuri produse de echipa NORC. Prima mașina a fost gata la începutul lui februarie 2008. După ce a fost testată, echipa s-a întors “în laboratoare”, a reparat ce nu funcționa corect și pe la sfârșitul lunii februarie a anului trecut, a început fotografierea primelor trasee din București, mi-a spus Lucian Neagu:

“Primele poze au fost făcute pe Bulevardul Matei Voievod, am ieșit pe Bd. Unirii și am ajuns în Cotroceni. După ce am făcut primele poze am făcut a doua mașină, am “ras” Bucureștiul, apoi am plecat prin țară, am făcut Constanța, Clujul, Timișoara, Sibiu, Valea Prahovei, Iași, Pitești, o mică parte din Târgoviște. Apoi am ieșit din țară. Am mai făcut patru mașini: două au fost făcute în colaborare cu partenerii noștri din Moscova și acționează în Moscova și celelalte patru au lucrat fie toate patru în același oraș, fie s-au împărțit câte două în orașe diferite.”


Ai zice că ar fi fost de-ajuns ca din fiecare oraș echipele să se întoarcă la bază cu câteva fotografii de pe arterele principale. Dar cei de la NORC au fotografiat 80-90% din fiecare oraș, inclusiv din orașele mari. Fotografiatul durează aproximativ paisprezece zile. Urmează apoi săptămâni întregi de prelucrare a imaginilor. Ca timp, raportul captare imagine – procesare panorame este de 1 la 10. Nu dați fuga să vă uitați la fotografii de acasă, decât dacă vă cunoașteți cât de cât orașul. Din pricina lipsei acestor hărți vectoriale complete, motorul de căutare încă șchiopătează. Pentru cei ce-și amintesc însă topografia orașului natal, NORC.ro va fi o surpriză plăcută. Cum se face deci, că a apărut în public? Lucian Neagu ne dezvăluie misterul:

“Am apărut pe un blog, apoi pe un altul… După ce am apărut pe un al treilea blog, brusc eram peste tot. Lumea a aflat de noi și a început să se uite pe site. Apoi au intrat în funcțiune rețelele sociale: lumea a început să discute și s-a răspândit foarte repede vestea. În două sau trei zile după ce am fost descoperiți fără voința noastră, deja apăream în ziarele din Polonia, Slovacia, Cehia, Austria. Culmea e că am apărut mai întâi în ziarele străine și abia apoi în cele românești.“


Nefiind pregătiți pentru afluxul de vizitatori, au început să caute soluții pentru cele mai stringente probleme. Lucian Neagu:

“Prima problemă a fost că nu puteam să livrăm informații câte se cereau. A fost primul moment în care ne-am dat seama cu adevărat de potențialul și de mărimea acestei afaceri. Apoi am înțeles un alt aspect la care nu ne gândisem inițial: comunitatea pe care o poți crea în jurul unui astfel de proiect… omul vine și singurul lucru pe care îl dorește este să vadă acele locuri. Sunt oameni care ne-au trimis e-mail-uri în care ne-au spus că sunt foarte fericiți că pot vedea pentru prima oară în viața lor Praga sau Viena. Ne-au scris din Canada, din SUA că sunt foarte bucuroși că au acum posibilitatea să-și vadă locurile natale, oricând. Le mai taie puțin din dorul de casă.”


Poate printre cele mai semnificative reacții au fost însă cele ale străinilor care și-au regăsit orașele fotografiate de români, mi-a spus Lucian Neagu:

“Asta i-a mirat pe toți: cum a venit o firmă din România să facă așa ceva, pe lângă toți giganții din jur? Cum a venit? Foarte simplu: cu patru mașini. Trebuie să spui nu e simplu, știm să facem un sfert din ea astăzi, hai să vedem dacă putem să o facem până la capăt. Da, poți pierde niște bani, și acum proiectul ăsta poate să o ia razna, dar dacă gândești așa, stai și nu mai faci nimic. Se poate, credeți-mă că se poate. Trebuie să vrei.”


Dar Norc nu face doar să capteze imagini, ci înregistrează și date GPS care vor permite trecerea României pe harta marilor provideri de date vectoriale. George Ionescu spune că acuratețea datelor furnizate de NORC este suficient de mare pentru a ajuta la proiectul OPEN STREET MAP. Ce este acest proiect, aflăm chiar de la el:

"La nivel global se fac eforturi pentru a crea un set de date vectoriale pentru întreaga lume. Proiectul se numește Open Street Map. Noi contribuim la acest proiect: toate log-urile GPS au fost predate în speranța că se va mări procentul de acoperire a drumurilor din România. De rezultatul acestei munci vor beneficia toți cei ce intră pe site.”


Mii de fotografii, mii de kilometri, mii de ore de prelucrare de imagine. Ce îi face pe acești oameni să doarmă uneori la birou, pentru a-și termina treaba? George Ionescu are ultimul cuvânt:

"Nouă ne place să facem lucrurile bine, așa cum credem noi că e bine. Ne place să facem lucruri la care alții nu s-au gândit, să fim înaintea lor și atunci când rezultatul e recunoscut de comunitate, asta ne dă un impuls și mai mare să continuăm.”
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI