2025-04-03



















Arhiva :
Povești despre București
(2009-03-22)
Ultima actualizare: 2009-04-02 17:04 EET
/“Eu știu că în București aproape toate zidurile pot să-ți vorbească, dacă le asculți. Există o mulțime de locuri secrete minunate, ca de exemplu o curte interioară între Calea Victoriei și Bulevardul Magheru. Aceste două străzi sunt foarte aglomerate. În curtea aceea nu se aude nici un pic de zgomot și crește caprifoi și păsările cântă. Și mai știu o străduță minunată, undeva pe lângă dealul Mitropoliei, care seamănă izbitor cu cea din povestea Crăiasa Zăpezii a domnului Andersen, și unde, dacă te uiți așa, în sus, și vezi cât de aproape sunt balcoanele, poți să juri că acolo au trăit cei doi copii care se jucau pe podul construit de ei de la un balcon la altul.”

“Sunt niște străzi al căror nume nu-l mai știu, e posibil să se fi schimbat din ‘85 încoace de când sunt eu în București, străzi pe care sunt castele. Mici castele nu mai înalte de profilul unei clădiri cu trei etaje. Știu cel puțin două. Unul dintre ele e foarte aproape de locul în care ne aflăm. Cum cobori pe Schitu Măgureanu în jos, spre Regina Elisabeta, pe dreapta e un castel. Altul e pe fosta Olga Bancic. Din păcate sau din fericire ultima oară când am intrat în acel castel, în clădirea respectivă exista un radio și un mic post tv. E posibil ca jurnaliștii de-acolo să nu se fi lăudat cu clădirea respectivă, ca să nu fie găsiți.”


Cei pe care tocmai i-ați ascultat se numesc Eliza Donescu și Lucian Branea și acestea sunt lucrurile pe care ei le știu despre București și alții nu. Ei sunt doi dintre cei mai importanți membri ai unei echipe ce i-a provocat pe bucureșteni să-și tatueze orașul cu… povești. Povești de dragoste și ură, așa cum sunt toate poveștile bune, întâmplări legate de experiențele personale ale celor ce s-au trezit bucureșteni prin naștere sau au devenit bucureșteni prin adopție sau de nevoie. Motivul? Așa cum au scris pe site-ul proiectului, este unul sentimental: “In primul rând, pentru că ne place să povestim. Apoi: pentru că ne place, totuși, de București, această aglomerare urbană care ne scoate din minți - sau, oricum, de bucăți semnificative din el. Și, nu în ultimul rând: pentru că ne plac surprizele... “


Vreme de cinci luni, din noiembrie 2008 până pe 16 martie anul curent, bucureștenii și-au trimis fotografiile, poveștile și chiar filmele despre oraș. Au fost adunate aproape trei sute de istorii personale, dintre care e greu s-o alegi pe cea mai interesantă, mi-a spus Eliza Donescu:

“Sunt experiențele fiecăruia, cum s-a descurcat fiecare, ce a însemnat pentru fiecare dintre participanți venirea în București, de exemplu. Sunt mulți care au venit la studii și povestesc ce a însemnat acel șoc inițial și povestesc și apoi cum s-au obișnuit. E foarte interesant și din punct de vedere sociologic ce se povestește. Povestind Bucureștiul un laborator creativ, așa ne place nouă să-l numim. Este un loc unde cei ce au experiență, pot sa exprime ce înseamnă pentru ei orașul. Eu sunt născută în București și mie mi se pare magic felul în care poți să mergi pe străzi și să vorbești cu orașul și orașul vorbește cu fiecare dintre noi. Asta ne-am dorit de la cei ce participă, să ne spună cum vorbesc ei cu orașul și ce le răspunde acesta.”


Un juriu format din jurnaliști, cineaști, oameni de teatru, va citi poveștile, va privi imaginile și filmele, le va absorbi și le va amesteca până când va găsi o echipă de oameni în stare să spună povești. Pe aceștia îi vor lua apoi cu ei într-o nouă călătorie fantastică. Din cei aproape 300 de participanți, 12 sau 14 vor revedea Bucureștiul, însoțiți de această dată de ghizi cu ajutorul cărora vor crea în prea-frumoasa lună mai o instalație expusă într-un spațiu public. Despre ce este vorba, aflăm de la Lucian Branea:

“Expozitia propriu-zisă va dura o săptămână, dar nu va fi doar un loc închis în care lumea să vadă niște fotografii și niște texte, ci va fi un spațiu “mobilat” cu spectacole de teatru labirint. Teatrul labirint este o formulă de teatru participativ personalizată. Fiecare spectator parcurge un traseu de la un constructor de labirint la alt constructor. Potențialii spectatori, cărora noi le spunem participanți, sunt pasați de la un constructor la altul, pe un traseu predeterminat.”


Eliza Donescu a trăit deja experiența teatrului labirint:

“Am fost unul dintre constructori. E o senzație intensă, depinde foarte mult de ceea ce ai înăuntru ca să contextualizezi ceea ce ți se întâmplă, factorii externi, ceea ce aduc constructorii labirintului. Este fascinat din ambele părți și din cea a participantului și din cea a constructorului.”/


Așteptăm, așadar, luna mai, să vedem ce au mai pus la cale cei de la Asociația Epsilon 3. Așa se numesc ei oficial, cu acest nume au semnat proiectul înaintat comisiei ce acorda fonduri în cadrul programului Tineret în Acțiune al Uniunii Europene. Întâlnirea cu Lucian Branea și Eliza Donescu a fost un prilej pentru cei ce au intrat în acest joc să-și amintească de faptul că, într-adevăr, Bucureștiul este unul dintre acele orașe în care trecutul și prezentul se joacă de-a v-ați ascuns, printre cariatide înnegrite de vreme ce-și așează discret câte o șuviță, oglindindu-se în geamurile clădirilor nou nouțe de peste drum.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI