2025-04-03



















Arhiva :
Premiul „Drepturilor Copilului”
(2011-12-11)
Ultima actualizare: 2011-12-16 13:42 EET
eveniment - Premiul  „Drepturilor Copilului” În contextul unei vizibilități reduse a respectării și apărării drepturilor copiilor la nivelul României, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) alături de partenerii săi, Reprezentanța UNICEF în România, Ambasada Franței, Delegația Wallonie - Bruxelles, Ambasada Spaniei, Ambasada Norvegiei, Amabasada Canadei, Ambasada Elveției, Fundația Parada și Organizația Internațională a Francofoniei a derulat în perioada septembrie 2011 – decembrie 2011, proiectul „Pentru cucerirea drepturilor noastre – Festivalul Drepturilor Copilului”.


„Festivalul Drepturilor Copilului” are ca scop creșterea vizibilității implicării persoanelor din diferite domenii (educație, sănătate, protecție socială, artă, cultură, mass-media, societate civilă sau instituții publice, etc.) în respectarea, promovarea și apărarea drepturilor copiilor.


În cadrul acestui proiect va fi acordat, pentru prima dată în România, Premiul Drepturile Copilului unei persoane care a militat pentru drepturile copilului, care a luptat pentru respectarea acestora și a contribuit la schimbarea vieții copiilor.


Daniela Gheorghe, director executiv a FONPC, ne-a spus de unde a venit ideea unei astfel de acțiuni: „Este o idee pe care am început s-o dezvoltăm anul trecut, când am derulat proiectul Pentru cucerirea drepturilor noastre. Ideea a venit de la un grup de lucru constituit de Ambasada Franței și Federația ONG-urilor pentru copil. Intenția a fost să avem o mai bună vizibilitate a drepturilor copilului și să reușim să aducem copiii la nivelul de participare pe care și-l doresc și pe care ar trebui să-l aibă într-o societate în care se vorbește despre dreptul copiilor de participare și dreptul la opinie.”


Am vrut să aflăm cât de bine este integrată România în UE, în privința aplicării drepturilor copiilor. Interlocutoarea noastră ne-a declarat: „România stă bine din punct de vedere legislativ, există stipulat în lege dreptul copilului la participare și la opinie, dar nu există o participare reală a copilului la deciziile care se iau în interesul copiilor. Există câteva încercări din partea ONG-urilor și Ministerului educației, și anume implicarea copiilor în consilii consultative sau comitete în cadrul inspectoratelor școlare și în cadrul școlilor. Nu se știe cât este preluat din ideile copiilor în regulamente atunci când vine vorba despre practicile cu privire la educație, sănătate, protecție socială și toate celelalte drepturi ale copilului. Față de alte ministere, cel al învățământului e mai preocupat. Din păcate, nici la nivel european drepturile copilului nu sunt corect aplicate. Copiii din grupul nostru de lucru vor face un raport bazat pe monitorizarea aplicării drepturilor copiilor.”


Ce acțiuni au avut loc deja? Daniela Gheorghe: “Anul acesta am avut 6 ateliere de lucru derulate în București, pe anumite tematici. La atelierele de lucru am avut o participare eficientă. Au fost invitate autoritățile publice centrale și locale și societatea civilă. Au fost ateliere pe tema copiilor cu dizabilități, copiilor romi, copiilor cu părinți plecați în străinătate, pe probleme de sănătate mentală a tinerilor și adolescenților și pe finanțarea serviciilor sociale pentru copii. Am avut un atelier și pe tema copiilor străzii. Sunt subiecte care nu s-au mai discutat de mult punând la aceeași masă autoritățile, ONG-urile și beneficiarii. Fiecare atelier și-a propus niște pași: atelierul copiii străzii și-a propus o petiție vizavi de bugetul alocat educației, grupul pe copii cu dizabilități și-a propus să facă o bază de date cu bunele practici astfel încât cei care vor să facă ceva, să vadă că există bune practici, că dacă suntem uniți putem să ne ajutăm și să ajutăm. La grupul pe tema copiilor cu părinți plecați în străinătate s-a decis să facem o metodologie de lucru cu părinții plecați sau cu cei rămași să îngrijească copiii. Fiecare atelier de lucru a rămas cu câte o concluzie și credem că am construit un grup de lucru care poate fi activ și de acum încolo și poate spijini ameliorarea practicilor în privința drepturilor copiilor.”


Pe 5 decembrie, la Teatrul de Comedie din București, a avut loc ”Gala de premiere a concursului de desene și afișe”. S-au primit din țară peste 300 de desene și afișe de la copii, desene reprezentând drepturile copiilor, în care aceștia aveau de ilustrat un drept sau încălcarea unui drept al copiilor. Majoritatea desenelor totuși ilustrează încălcarea unui drept. S-au decernat șase premii și toți copiii prezenți au primit cadouri. Tot atunci, copiii din grupul de lucru au prezentat în premieră o piesă de teatru realizată integral de copii, oglindind ce se întâmplă atunci când drepturile copiilor sunt încălcate.


Săptămâna se încheie cu decernarea pentru prima dată în România în cadrul unei Gale a Premiului pentru drepturile copilului. Premiul de 1000 euro este menit să răsplătească munca pe care un profesionist a susținut-o an de an pentru promovarea și respectarea drepturilor copiilor. Tot atunci este programată și premiera unui film realizat de copii, film ce cuprinde piesa de teatru și interviuri cu profesioniști pe tema respectării sau nerespectării drepturilor copiilor.
(Ana Maria Cononovici)


Material editat de Elena Ștefan.
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI