2025-04-03



















Arhiva :
Pisica pătrată, o expoziție de street art la Galeria Mora
(2009-02-22)
Ultima actualizare: 2009-02-26 17:06 EET
Printre galeriile de artă ce își așteaptă vizitatorii în București, un loc aparte îl ocupă galeria Mora, de pe strada cu același nume. Deși atunci când îi treci pragul ești tentat să întrebi dacă domnul Mora este acasă, după o discuție cu directoarea acestei galerii, am aflat că denumirea este doar o fericită coincidență. De fapt MORA este acronimul pentru More Opportunities for Romanian Artists – mai multe oportunități pentru artiștii români. Irina Abaza mi-a spus de ce galeria pe care o conduce a ales să reprezinte artiștii tineri:

“Ne-am gândit la ce ni s-a întâmplat nouă în studenție, când era foarte greu să ajungem să expunem într-o galerie de artă privată. Există un anumit număr de artiști care este promovat, și pentru galeriști e greu să promoveze sute de artiști sau să investească în ei în așa fel încât să ajungă să scoată un profit mai departe. Noi nu trăim din asta, ceea ce e important. Nu încercăm să promovăm doar 5 artiști ca să putem obține un profit de pe urma lor.”

Poate că la ora actuală România are zece artiști mari, bineveniți în galeriile celebre cum ar fi Tate Modern din Londra. Dar aceștia, spune Irina Abaza, sunt mentorii, cei de la care tinerii învață. Galeria Mora găzduiește anual poate zece sau unsprezece artiști, care consideră că au ceva de spus în artă. În 2009, prima expoziție oferită publicului de către Galeria Mora a fost un succes. Artistul expus: Alexandru Ciubotariu, un cunoscut autor de benzi desenate, poate printre puținii care în fiecare lună își bucură cititorii cu câte șase pagini în revistele dedicate. Titlul expoziției: “Pisica pătrată”. Cine este de fapt Pisica pătrată, aflăm chiar de la artist:

“E un personaj mai norocos din miile de personaje pe care le-am creat de-a lungul timpului. Eu făcând bandă desenată, și această pisică pătrată era o căutare de personaj. A avut un pic de noroc. A devenit ceva mai cunoscută cu ajutorul unui site de bandă desenată alternativă, numit Hardcomics. Mulți îmi cereau să le desenez pisica pătrată. Mi-a plăcut foarte mult numele, suna bine. Când am început să fac street art aveam nevoie de un pseudonim pentru a-mi semna lucrările din stradă și am crezut că “pisica pătrată” este cel mai potrivit. Încep să mă confund cu pisica pătrată. Multă lume nu mă știe ca Alexandru Ciubotariu ci ca “domnul Pisica Pătrată”.


Cum aduci arta de pe stradă într-o galerie închisă? Aceasta a fost exact provocarea pe care Galeria Mora i-a lansat-o lui “Ciubi, domnul Pisica Pătrată”, mi-a spus Irina Abaza:

“Îl cunoaștem de ceva vreme, am mai lucrat cu el în câteva proiecte de artă publică și e un personaj destul de cunoscut în București. Ne-a plăcut întotdeauna ce face, modul lui de a surprinde trecătorul și am încercat să-l aducem într-un spațiu închis pe acest artist care de obicei se manifestă în spații publice. L-am provocat. Am vrut să vedem cum vede el lucrările lui, foarte mari, într-o galerie. El a venit cu o sugestie foarte frumoasă: avem și noi pe peretele galeriei un desen făcut cu markerul apoi sunt tablouri mici în care a încercat să miniaturizeze toate pisicile pătrate pe care le regăsim prin București. E un artist foarte flexibil și tocmai de aceea l-am provocat.”

Fotografiindu-și lucrările, Alexandru Ciubotariu a găsit formula de a aduce la căldura confortabilă a galeriei de artă personajul ce înveselește anumite colțuri de București. Expoziția a atras o mulțime de curioși, după cum spune Irina Abaza:

“A fost una dintre cele mai vizitate expoziții. Au venit să vadă pisica pătrată de la copii de zece ani, până la oameni foarte în vârstă. Asta înseamnă că are un public vast, de vârste diferite și cu ocupații diferite. Și asta e foarte bine pentru un artist. Foarte mulți liceeni au venit să vadă pisica pătrată.“


Cum se explică succesul la public al acestui personaj din benzile desenate? Are darul de a “lumina” colțuri gri din București, fără a stârni reacții violente, spune Alexandru Ciubotariu:

“Încerc să stabilesc un dialog cu orașul. Eu merg foarte mult pe jos și observ anumite anomalii arhitecturale, sau locuri părăsite sau gri, care pot fi îmbunătățite printr-un minim efort, o pată de culoare sau o formă deosebită, cum ar fi o pisică pătrată. Am convingerea că fac un lucru bun pentru orașul ăsta. În general lipesc chestii pe stradă. Sunt desene de dimensiuni mai mari pe care le aplic în anumite locuri din oraș. De exemplu, dacă văd un colț de stradă care mă inspiră, îl fotografiez, fac schițe, măsor și apoi revin la locul faptei și aplic anumite desene sau culori. Lumea e contrariată de fiecare dată, nu știe ce fac, care e scopul meu, dar nu am avut reacții violente, s-a terminat bine, cel puțin până acum.”


Bucureștiul este un oraș care are nevoie de intervențiile artiștilor săi, mi-a spus Alexandru Ciubotariu. Conștient de efemeritatea artei de stradă, domnul Pisica Pătrată jonglează cu suportul pe care își trece creațiile:

“Pentru mine, să fac street art sau bandă desenată sau gravură e același lucru. Eu încerc să scot la iveală personaje care îmi bântuie gândurile, de aceea suportul pe care le pun nu prea are importanță: fie că lipesc un sticker sau desenez pe un zid, sau scot un album de bandă desenată, important e să apară acele personaje. Zona de Street Art este ceva mai spectaculoasă și m‑a luat și pe mine puțin mai pe nepregătite, pentru că este mult mai expusă, e exact în fața privitorului, dar astfel eu încerc să modelez anumite colțuri din acest oraș pe care îl iubesc.” (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI