2025-04-03



















Arhiva :
Murături ca pe la noi
(2011-10-23)
Ultima actualizare: 2011-10-28 10:47 EET
Muraturile de Sarata Monteoru În zona curburii Carpaților, exista demult o localitate numită Fundu Sărății, pe unde trece și astăzi râul Sărata, denumiri datorate apelor sărate ale locului. În această depresiune se găsește petrol la mică adâncime, iar apele ce izvorăsc din cele 15 izvoare au toate conținut mare de petrol, brom, iod și sare, motiv pentru care localnicii nu le pot folosi pentru băut. Apele de aici însă sunt foarte bune în cure balneoclimaterice și, după experiența gospodinelor locului, la prepararea murăturilor.


Am invitat-o alături de noi, pentru a ne spune povestea murăturilor de Sărata Monteoru, pe Cristina Partal, președinte ANTREC Buzău: „Stațiunea Sărata Monteoru atestată încă de la 1895 de către Grigore Constantin Monteoru are o reputație excepțională pentru apele sărate în mod natural, cu o calitate deosebită pentru afecțiunile reusmatismale, gastrice și ginecologice, dar și pentru gastronomie. Localnicii din zonă obișnuiesc de sute de ani să pună tot ce înseamnă murătură, într-o combinație de jumate-jumate, cum spun ei, merg la izvorul de pe dealul Murătoarea și iau apă sărată, pe care o amestecă apoi cu apă potabilă de acasă. Apoi pun în butoaie de lemn sau în borcane de sticlă o soluție jumătate-jumătate de apă sărată și apă potabilă și legume de la Buzău. În zonele de lângă Sărata Monteoru se găsesc unele din cele mai mari bazine legumicole din Buzău, unde sunt și celebrii sârbi grădinari. La pensiunile din Sărata Monteoru se pun murături de toate neamurile, nu doar gogonele, morcovi și țelină și castraveciori, ci și de exemplu ardei Cornu caprei, pentru că la Buzău se mănâncă ceva mai picant și ardeiul Cornu caprei este picant și dă savoare specifică murăturilor. Se pun pepenași, prune, gutui, mere, ceapă, conopidă, chiar și sfeclă roșie, dacă doriți ca legumele murate să devină mai rozalii, chiar și struguri. Strugurii murați sunt foarte buni cu preparate din vânat. În Buzău există și un fond de vânătoare valoros.”


Și cum deși auzisem de celebrele murături de Sărata Monteoru, dar tot nu-mi imaginam ce le face atât de deosebite, am crezut că există vreo rețetă secretă a localnicilor. Interlocutoarea noastră însă ne-a prezentat un proces simplu și la îndemâna oricui: „Legumele se curăță foarte bine și se pun de-a valma în butoi. Dacă se pun legumele diversificat, rezistă mai bine în butoi, trebuie puse boabe de muștar, crenguțe de cireș sau vișin și crenguțe de mărar, acestea ținând murăturile până târziu în primăvară. Se pune apa peste ele, unele gospodine pun soluția de jumate - jumate rece, iar alte gospodine o pun călduță, nu clocotită. Foarte important este locul unde se păstrează murăturile: este de preferat beciul unde sunt răcoare și temperatură constantă.”


Și pentru că în locul unui exercițiu de imaginație privind gustul acestor murături cu legume și fucte felurit colorate, o degustare ar fi mult mai potrivită, ne alăturăm și noi Cristinei Partal, în invitația pe care ne-a lansat-o tuturor: „De ziua României, pe 1 decembrie, cine ajunge la Sărata Monteoru va putea participa la Sărbătoarea pensiunilor buzoiene. Numită Căsuța cu pridvor, sărbătoarea a ajuns la a șaptea ediție anul acesta. Toate pensiunile din județ vor veni cu preparate specifice și speciale, murăturile vor fi la rang de vedetă. Iar anul acesta avem două surprize. Una este că vrem să realizăm un drum al sarmalelor, și cine vine la Buzău poate vedea unde se pot mânca sarmale în județul Buzău și ce fel de sarmale, poate cu foi varză eco cu apă sărată natural. A doua surpriză este organizareaunei expoziții cu rezultatele muncii celor 40 de copii ce au participat la școala de vară organizată de noi anul acesta. Copiii între 8 și 18 ani au învățat în vacanță să lucreze la gherghef vertical, de exemplu. Cu căștile de la I-pad în urechi, copiii chiar și atrași de noua tehnologie, sunt interesați și să învețe meșteșuguri tradiționale, gherghef vertical, să facă opinci, să coasă, iar ca rezultat final al școlii de artă o să vedeți o ie țesută de acești copii. La festival o să se poată mânca celebra Tocană națională, preparată cu multe legume de Buzău și cu carne de porc, carnea pe care românul o mănâncă pe timp de iarnă, dar și cu mult suflet de român.”


În speranța că v-am făcut poftă să gustați murăturile de Sărata Monteoru, ne dăm întâlnire cu toții de 1 decembrie, în inima României.
(Ana Maria Cononovici)


Material editat de Elena Ștefan.
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI