2025-04-03



















Arhiva :
Branduri de România
(2008-12-24)
Ultima actualizare: 2008-12-29 15:32 EET
De-a lungul anului 2008, în cadrul rubricii ‘România la ea acasă’, am prezentat o serie de produse tipic românești, adevărate mărci naționale, cu care ne mândrim și pe care încercăm să le salvăm de tăvălugul alinierii la standarde. La sfârșit de an, trecem încă o dată în revistă brand-urile de România, în special acelea care ar face deliciul oricărei petreceri.

Începem cu cârnații de Pleșcoi. Reteta carnatilor de Plescoi apartine zarzavagiilor sarbi care s-au stabilit în zona Buzăului în secolul al XIX-lea. Tot ei au fost cei ce-au adus acolo și rețeta de babic (pentru cunoscători, nu există nicăieri babic mai bun decât cel de Buzău, spun specialiștii). Nemulțumiți de gustul cărnii de oaie din regiune, care era mult diferit de cel de-acasă, sârbii ar fi decis să-și condimenteze foarte puternic cârnații, să-i afume și să-i usuce până ce ajung la consistența unor bucăți de lemn, pentru a-i putea manca.

Indiferent de originea reala, un fapt se stie cu certitudine: cârnatul de Pleșcoi este un produs cum nu mai există altul pe teritoriul românesc, cu o identitate a gustului și aspectului care nu poate fi ignorată, un deliciu demn de masa celor mai pretențioși mâncăi. Probabil că stomacurile simandicoase se vor chirci la ideea că un cârnat din oaie, afumat și puternic condimentat ar putea fi un aliment “pretențios”. Însă, cu siguranță, oamenii pentru care dieta severă și fără gust este un coșmar îndepărtat știu că avem dreptate.

În zona Branului sunt licențiate cinci produse tradiționale: brânză de burduf de Bran, urdă sărată de Bran, caș afumat, telemea și pastramă de Bran. Ce anume le face extraordinare? La Bran, laptele este prelucrat imediat după muls. De multe ori nu durează mai mult de o oră între muls și prelucrare și nu au timp să se dezvolte microbii. Laptele crud, nedegresat își păstrează toate proprietățile, toate calitățile dar și gustul deosebit.

Marca “Salam de Sibiu” a fost printre primele denumiri de produse înregistrate încă din 1963. Rețeta a fost perfecționată de mezelarii sași de-a lungul timpului dar, deși poartă marca Sibiu, salamul a început să fie fabricat către sfârșitul secolului al XIX-lea la Mediaș. Din 1895, salamul a fost fabricat numai iarna, de către mezelarii pricepuți ai fabricii de preparate din carne din Mediaș. La export, era trecut în vechiul regat numai prin vama de la Sibiu, acesta fiind și motivul pentru care denumirea i-a rămas Salam de Sibiu.

La sfârșitul Primului Război Mondial, patronul halei medieșene, Josef Theil, a venit la Sibiu, și a pus bazele unei alte fabrici de preparate și conserve din carne, "Theil & Co. A.G. Salami und Selchwarenfabrik", ducând astfel mai departe tradiția producerii salamului de Sibiu. Fabrica și-a schimbat denumirea în Scandia Română în perioada celui de-al doilea război mondial. Scandia Română a înregistrat marca "Sibiu" încă din 1963, de când fabrica aparținea statului român. Practic, Scandia era singura care putea să folosească denumirea, în cazul produselor din carne. La fel stau lucrurile și acum, în ciuda faptului că Scandia nu mai produce salam de Sibiu din 1991.

Fabrica și-a încetat producția, deoarece nu mai era respectată rețeta originală iar produsul era din ce în ce mai slab calitativ. Povestea a culminat cu închiderea secției de salamuri, la sfârșitul lui 2004. De atunci, celebrul "Salam de Sibiu" a fost prezent pe piața românească doar datorită unor producători din Salonta, Bacău și Sinaia. 7 producători au depus la începutul acestui an dosarele de înregistrare a mărcii “Salam de Sibiu”. Nici unul dintre ei nu a obținut încă dreptul de proprietate asupra numelui.

Să trecem acum la băuturile celebre în România.

Turțul este o băutură alcoolică specifică zonei din jurul localității Turț, județul Satu Mare. Băutura este un rachiu specific denumit și pălincă sau palincă din fructe și este obținută prin dublă distilare. Rețeta prevede ca băutura să fie depozitată în butoaie de dud pentru o perioadă de cel puțin cinci ani. Produsul astfel obținut este specific Ținutului Codrului (nord). Țuica superioară "Silvania", țuica de Zalău, țuica selecționată - Mureșana, Bihoreana, Horinca și Turț se obțin prin redistilarea țuicii și se învechesc în vase de stejar timp de 2 ani.

Zaibărul este un vin obținut dintr-un soi hibrid de struguri, care dă rod doar pe dealurile aride ale Olteniei. Provine din soiul franțuzesc seibel, cultivat de peste 100 de ani, este obținut dintr-un hibrid adus din Alsacia de însuși creatorul său, Albert Seibel, la invitația regelui Carol I. Vinul produs din acest soi nu poate fi comercializat. Bogat în tanin și cu un grad de alcoolemie ridicat, zaibărul nu mai iese de pe haine decât cu foarfeca și, odată ce l-ai gustat, cu greu te mai lași păcălit de vinuri mai ușoare. Pentru cei ce apreciază un vin roșu, bun, zaibărul stă la loc de cinste.

Dar normele europene prevăd ca viticultorii români să înlocuiască soiurile hibride și să planteze în locul lor culturi nobile. La prima vedere, “sângele de oltean”, “valuta forte”, cum i se mai spune zaibărului, e pe cale de dispariție. La Băilești însă, un mic orășel din Oltenia, autoritățile locale sunt hotărâte să nu lase zaibărul să piară. Așa că anul acesta primarul Costel Pistrițu a depus actele pentru înregistrarea mărcii “Zaibăr de Băilești”.

Acestea au fost câteva dintre cele mai interesante produse ce pot fi considerate brand-uri de România. Sperăm că anul acesta de sărbatori vă veți bucura măcar de unul dintre cele amintite de noi. (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI