2025-04-03



















Arhiva :
Festivalul Zaibărului
(2008-11-14)
Ultima actualizare: 2008-11-21 13:29 EET
Ați auzit vreodată de vinul numit zaibăr? Dar de gustat, l-ați gustat? Este un vin obținut dintr-un soi hibrid de struguri, care dă rod doar pe dealurile aride ale Olteniei. Provine din soiul franțuzesc seibel, cultivat de peste 100 de ani, este obținut dintr-un hibrid adus din Alsacia de însuși creatorul său, Albert Seibel, la invitația regelui Carol I. Vinul produs din acest soi nu poate fi comercializat. Bogat în tanin și cu un grad de alcoolemie ridicat, zaibărul nu mai iese de pe haine decât cu foarfeca și o dată ce l-ai gustat, cu greu te mai lași păcălit de vinuri mai ușoare.


Pentru cei ce apreciază un vin roșu, bun, zaibărul stă la loc de cinste. Dar normele europene prevăd ca viticultorii români să înlocuiască soiurile hibride și să planteze în locul lor culturi nobile. La prima vedere, "sângele de oltean", "valuta forte", cum i se mai spune zaibărului, e pe cale de dispariție. La Băilești însă, un mic orășel din Oltenia, autoritățile locale sunt hotărâte să nu lase zaibărul să piară. Așa că anul acesta primarul Costel Pistrițu a depus actele pentru înregistrarea mărcii "Zaibăr de Băilești" și pe principiul "ori la bal, ori la spital", a organizat și prima ediție a Festivalului Zaibărului.


Gogonele înfuriate, dovlecei obraznici, murături asortate, mămăligă și praz, sarmale, prăjituri cu denumiri haioase, compoturi, decorațiuni, usturoi și legume proaspete, toate din bătătura proprie, au umplut tarabele de la Festivalul Toamnei, desfășurat în paralel cu cel al Zaibărului. Această inițiativă a avut menirea de a reînvia gustul pentru bucatele tradiționale, autentice, sănătoase, de a fi o serioasă campanie împotriva produselor nocive, de tip fast-food.


Mai multe care alegorice simbolice, cai cu stea în frunte, o paradă a costumelor populare și o expoziție de carpete, au completat atmosfera de sărbătoare. A avut loc și un concurs la care s-au înscris 13 producători de zaibăr. Festivitățile au fost deschise de primarul Cornel Pistrițu.


"A fost ceva deosebit ținând cont că la Băilești n-a mai avut loc un asemenea eveniment. Oamenii au venit fiecare cu ce au avut, cu ce au putut: cu cel mai bun vin, cu cea mai bună mâncare tradițională, cu cele mai bune produse pentru iarnă, conserve… s-a dovedit încă o dată că această comunitate a Băileștiului este unită, fiecare a adus ce a crezut că e mai bun. Pe-aici oamenii împart și bucuria și necazul. Ziua festivalului a fost un prilej de a uita necazurile cotidiene, de a ne mai încărca bateriile. Au căzut toți la învoială că trebuie să le arătăm tuturor ce are Băileștiul mai bun."


Din cei douăzeci de mii de locuitori ai Băileștiului, aproape un sfert au plecat să muncească în străinătate, pentru că industriile locale au fost demult trecute pe linie moartă. Cu toate astea, cei rămași încă știu să facă haz de necaz, precum cel mai cunoscut dintre băileșteni: actorul Amza Pellea, cel ce l-a adus pe micile și marile ecrane pe Nea Mărin, olteanul iute din Băilești, din a cărui paporniță nu lipseau niciodată prazul și zaibărul. Interzicerea producerii zaibărului ar fi o tragedie pentru mulți dintre concitadinii săi. Dar primarul Pistrițu e hotărât să se lupte până în pânzele albe:


"Noi am dorit să ne păstrăm marca. Nu putem să-l punem în circuitul băuturilor ce se găsesc pe piață în acest moment. Nimeni nu a reușit să pună la zid niște cutume, obiceiuri vechi. Zaibărul se va produce, se va cultiva, chiar dacă nu se mai poate la scară largă, în curtea omului. Fiecare băileștean are acasă o suprafață acceptabilă pentru producția lui și va produce în continuare acel zaibăr. Că îl vinde sau îl donează rudelor care vin cu inima deschisă, depinde doar de el."


Nu vrem să ne moară tradițiile, spune primarul. "Zaibarul este un hibrid, interzis în culturi, și vinul obținut este interzis la comercializare. Dar dacă tu vrei să-l bei acasă, e treaba ta", a declarat pentru un cotidian național reprezentantul Oficiului Denumirilor de Origine.


Așa că, demersul primarului, încă aflat sub zodia incertă a hotărârilor oficiale ce se iau în timp, în mult timp poate avea sorți de izbândă. Până când se va lua o decizie, băileștenii se pregătesc pentru iarnă. Rezervele sunt deja aliniate în cămări și-n pivinițe pentru că, vedeți dumneavoastră, zaibărul nu este doar un vin. E un pretext de vorbă lungă, e zeflemeaua ușoară altoită cu râs sănătos, sânge de oltean și valuta forte a lui Nea Mărin și a consătenilor săi.
(Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI