2025-04-03



















Arhiva :
ChocoArt la Constanța
(2008-09-19)
Ultima actualizare: 2008-09-26 11:08 EET
Ciocolata. Are ceva mistic și irezistibil. Cuvântul în sine este senzual și romantic. Textura catifelată sau cremoasă, culoarea sa elegantă, întunecată, profundă, savoarea dulce, bogată, aroma intensă… ciocolata stimulează simțurile și poate accelera pulsul spre ritmuri rar atinse în puține alte circumstanțe. Poate fi degustată sau devorată, păstrată pe vârful limbii până se topește sau mușcată cu poftă și mestecată în grabă. Poate fi folosită pentru îmbunare, pentru înfrumusețare sau chiar pentru îmbăiere. Poate fi sculptată și mai nou… modelată.

Silvian Miron este maestru în arta culinară, specializat în creații din zahăr și ciocolată. El este singurul profesionist român membru în Uniunea Internațională a Patiserilor, a Cofetarilor și a Preparatorilor de înghețată și totodată, singurul român care a primit Trofeul de aur "Arch of Europe", pentru excelență și prestigiu antreprenorial, acordat de organizația internațională Business Initiative Directions. În luna august a acestui an el a deschis un atelier de ciocolată, destinat în mod excepțional copiilor. La conferința de presă organizată cu prilejul inaugurării atelierului Chocoart, a aflat că acest gen de întreprindere este unic în lume:

“În Statele Unite, Canada, Japonia, Asia sunt ateliere de cofetărie speciale, pentru ciocolată, dedicate gospodinelor, vin acolo să învețe să facă o prăjitură deosebită, o bomboană. Am întâlnit și ateliere de ciocolată dedicate profesioniștilor, unde aceștia vin să se perfecționeze, să ia contact cu noutățile în domeniu dar pentru copii nu am întâlnit niciunde.”

Cum i-a venit maestrului Silvian ideea de a deschide atelierul Chocoart? Ca în multe cazuri, inspirația vine de la copii:

“Am participat ca maestru de ceremonii la trei festivaluri de ciocolată în București și în cadrul acelor festivaluri îi lăsam pe copii să-și pună imaginația la treabă și să facă din ciocolată ce cred ei de cuviință sau ce doresc să facă. Întors acasă în Constanța, unii copii m-au întrebat: “dar cu noi de ce nu lucrezi cum lucrezi cu cei din București?”. Anul trecut am construit cofetăria cea nouă și în subsolul de 70 m al unei clădiri am amenajat acest atelier de ciocolată.”

O vizită la Chocoart durează minim 45 de minute. În primele cinci minute, copiii fac cunoștință cu istoricul ciocolatei: le sunt prezentate florile și fructele arborelui de cacao, procedurile de obținere a pudrei de cacao, a untului de cacao și în final a ciocolatei. Apoi trec la degustat ciocolată solidă și lichidă, fac cunoștință cu cele două variante de ciocolată, apoi folosesc module din ciocolată cristalizată în stare solidă pe care le lipesc cu ciocolata topită. Silvian Miron spune că fantezia copiilor și îndemânarea lor în modelarea ciocolatei sunt uimitoare. Track: “Ei realizează deja piese artistice. Unii dintre ei au venit deja a patra oară la atelier și chiar vor să intre într-un mic cerc, ar vrea să învețe mai mult și mai bine. Fac mașinuțe, fac rachete, fac elicoptere, au niște idei fantastice acești copii. Din ciocolată poți să faci orice, orice îți trece prin minte.”

Chiar dacă publicul țintă este format în special din copii, nici adulții nu se plictisesc la Chocoart:

“Pe adulți îi servim cu o bucățică de plăcintă și apoi le dăm să deguste o cupă de ciocolată amăruie cu vin roșu în ea. În momentul în care intră în reacție particulele de cacao din ciocolată cu taninul din vin, nu cu alcoolul, deja ciocolata are un alt gust, diferit, deosebit. Când copiii vin să deguste și ei o prăjitură și ciocolată, domnii și doamnele servesc o prăjitură acrișoară cu un vin dulce alb, foarte rece. Această asociere dintre cele două gusturi i-a încântat pe majoritatea care au fost acolo, ba chiar mulți se interesau ce vin au servit, ce prăjitură au servit, ca să ofere și ei musafirilor care le trec pragul.”

Ca divertisment, domnișoarele și doamnele pot deveni Miss Chocoart. Îmbrăcate în rochii de ciocolată, ele se pot fotografia lângă o imagine mărită a cazinoului din Constanța. Domnii pot fi și ei protagoniștii unei ședințe foto, lângă un manechin în mărime naturală, realizat din 85 de kilograme de ciocolată, reprezentând o femeie frumoasă. Trăgând linie, o călătorie pe tărâmul constănțean al ciocolatei poate fi o experiență plăcută pentru toată familia. Pentru cei ce sunt îngrijorați de gândul că mânjindu-se cu ciocolată, copiii pot deveni dependenți de gustul, mirosul și textura minunăției transformate în materie numai bună de modelat, maestrul Silvian are câteva cuvinte de îmbărbătare:

“Noi le dăm să guste, să mănânce trei bănuți de ciocolată, asta înseamnă poate zece grame de ciocolată fiecare. Interesant este că, după ce mănâncă 30 de grame de ciocolată, jucându-se cu ciocolata, având-o în mâini, au fost copii care au exclamat între ei: nu-mi mai trebuie ciocolată două luni de zile de aici încolo.Văzându-se în atât de multă ciocolată, nu le mai trebuie, după asta. ”

Atât de bună încât nu poate să nu ne stârnească papilele gustative fie și la simpla menționare a numelui său, ciocolata are, din acest an, propriul său atelier de creație, unic în Europa, la Constanța. (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI