2025-04-03



















Arhiva :
Festivalul Plai
(2008-09-12)
Ultima actualizare: 2008-09-19 13:16 EET
În perioada 12-14 septembrie, la Timișoara, în Muzeul Satului Bănățean, se desfășoară a treia ediție a festivalului Plai. Organizat de Asociația Culturală Sunet Ambianță Timișoara, Festivalul este structurat în jurul conceptului multiculturalității, aducând în același loc arta, natura și tradiția. Motto-ul manifestărilor din acest an a fost "Cultură fără viză", mi-a spus Andreea Iager, unul dintre organizatori:

“Plai înseamnă muzică, artă, multiculturalitate, muzică pentru că este încă modalitatea cea mai ușoară de a aduce lumea împreună. Încercăm să aducem lumea împreună: instituții și oameni, iubitori de muzică și de arte ca să ne bucurăm de multiculturalitate, de diversitate în toate formele ei, atât artistice cât și culturale. Ne dorim ca cei care vin la festival, poate pentru muzică la început (pentru că este încă un festival tânăr) să descopere mai mult decât atât și chiar să-și dorească să facă voluntariat sau să învețe o limbă nouă sau să poată transmite ceva prietenilor lor mai departe despre o altă cultură.”

În afara concertelor, care au avut loc spre sfârșitul zilei, pe parcursul celor trei zile de festival partenerii culturali ai organizatorilor au desfășurat o serie de activități, cum ar fi ateliere de muzică, spectacole de acrobație, expoziții de fotografie, lansări de carte, ateliere de teatru și pictură. Special pentru copii s-a derulat o serie de proiecte în locurile special amenajate din incinta muzeului. Andreea Iager:

“Partenerii noștri oferă o plajă largă de activități de la cursuri de masaj și cursuri de tai-chi până la cursuri de portugheză pentru tineri îndrăgostiți, turiști dezorientați și mai puțin orientați. Avem filme care nu sunt ușor de găsit sau de vizionat în altă parte, ateliere, sunt o mulțime de activități.”

La conferința de presă din deschiderea festivalului, Oren David, ambasadorul Israelului în România, a declarat că astfel de evenimente sunt binevenite pentru toți cei ce participă:

"Sunt încântat să văd că atâția tineri sunt implicați în organizarea acestui proiect atât de ambițios și de complex, care promovează interculturalitatea. Suntem încântați să participăm în cadrul Festivalului Plai, care aduce împreună oameni din culturi atât de diferite. Cultura este cel mai bun ambasador și credem că, prezentându-ne culturile, ajungem să cunoaștem țări diferite, societăți diferite și asta îi ajută pe oameni să afle lucruri unii despre ceilalți și să promovăm înțelegerea între oameni. Îi ajută să înțeleagă că până la urmă chiar trăim într-o lume mică. "

Printre artiștii care au concertat în cadrul festivalului se numără Mariza, una dintre cele mai cunoscute cântărețe de fado din Portugalia, Al Jawala, din Germania, Alvik, din Cehia, Fanfara Ciocârlia, Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), formația Tarhana (Olanda) și Grigore Leșe. Festivalul Plai se va încheia cu un spectacol de dans contemporan al trupei poloneze NN, interpretat de artiștii Wojciech Kapron și Ryszard Kallinowski ai Teatrului de Dans din Lublin.
Andreea Iager a spus că experiența celor trei ani de festival îi motivează pe tinerii organizatori să meargă mai departe:

“Avem încrederea că obiectivul nostru de a aduce oameni, insituții laolaltă, de a le da ocazia să se cunoască și să schimbe păreri, să învețe unii de la alții va fi atins.”

Festivalul Plai a obținut Premiul Charlemagne pentru cel mai bun proiect multicultural din România. „Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni” se acordă de către Parlamentul European (www.europarl.europa.eu) și Fundația pentru Premiul International Charlemagne din Aachen (www.karlspreis.de) tinerilor din toate statele membre ale Uniunii Europene care promoveaza proiecte privind dezvoltarea și integrarea UE și aspecte legate de identitatea europeana.

Sunt premiate de asemenea proiectele care promovează înțelegerea europeană și internațională, favorizează dezvoltarea unui sentiment comun de identitate europeana și de integrare, reprezintă modele pentru tinerii care trăiesc în Europa și oferă exemple concrete de viață ale europenilor care trăiesc în cadrul aceleiași comunități. Pe site-ul festivalului (www.plai.ro), lunar, sunt prezentate culturi și țări diferite, care au avut câte un reprezentant artistic prezent la Plai 2008. (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI