2025-04-03



















Arhiva :
Mobile Cooking
(2011-08-28)
Ultima actualizare: 2011-09-02 13:29 EET
Vanatoare de trufe, MOBILE COOKING ROMANIA Astăzi pornim la o vânătoare inedită prin locuri cunoscute numai de către cei inițiați. O vânătoare fără arme și călăreți. Vânatul, foarte prețios de altfel, crește sub rădăcinile de stejar și foioase. Vom căuta diamante negre, căci așa se numesc trufele, ingrediente despre care organizatorii evenimentului de astăzi spun că sunt nelipsite din așa numita haute-cuisine.


Startul vânătorii de trufe în România s-a dat, în județul Buzău, printr-un eveniment de înaltă ținută, printr-un spectacol gastronomic. Mobile Cooking Show este practic o bucătărie mobilă animată astăzi de doi maeștri ai bucătăriei, unul român și unul elvețian. Ideea conceptului este să atragă noi turiști cu un program culinar turistic de excepție. Juranda Kirschner de la Asociația Monteoru Renaissance pentru Dezvoltare și Promovare Turistică a județului Buzău este cea care a realizat acest proiect inedit: „Promovăm alături de cei de la Asociația Căutătorilor de Trufe, care ne sunt parteneri, trufi-turismul în Buzău. Putem vorbi de un turism de nișă, gastronomic, pentru că perlele rare ale pădurilor oferă posibilitatea de a atinge natura, de a lucra cu câinii și, bineînțeles, de a trece în bucătărie pentru a găti un meniu cu trufe. Intenția noastră este ca de acest produs turistic să se lege nu numai vânătoarea în sine, ci și cursurile de gătit.”


Tot de la Juranda aflăm și cum se desfășoară un astfel de eveniment: „Se pleacă în grupuri de minimum opt persoane. Bineînțeles, această vânătoare de trufe este întotdeauna acompaniată de degustare de vinuri, de un somelier și de un curs de gătit. Primul eveniment a fost în luna decembrie. Cel mai mult sunt interesați expatriații și turiștii străini. Au fost foarte încântați în primul rând de locație. În al doilea rând, au fost încântați de relația care se stabilise între căutătorii de trufe, turiști și bucătarul care le explica modul de preparare a trufelor. Au fost foarte încântați, pentru că s-au simțit ca într-o mare familie. Bineînțeles, e un produs turistic foarte simplu, dar de înaltă clasă.”


Un produs turistic care arată fața unei alte Românii și care vine din pasiune. Mihai Ovidiu Enea este președintele Asociației Căutătorilor de Trufe din România și și-a descoperit această pasiune acum patru ani. Atunci a găsit primele trufe la o plimbare prin propria pădure situată între județele Neamț și Vaslui. De atunci, a devenit tot mai interesat de aceste mici ciuperci de pământ care fac adevărate minuni în bucătărie: „Așa cum a auzit toată lumea de aici, faptul că vrei să te plimbi liber prin pădure, faptul că iubești animalele, faptul că-ți place mâncarea bună și de calitate și de înaltă complexitate, te determină să devii pasionat de căutarea de trufe. În plus, în cadrul asociației, ne-am reunit mai mulți posesori de păduri, ceea ce pentru noi înseamnă foarte mult. E modalitatea prin care noi ne protejăm pădurile și încercăm să ne ferim de asaltul braconierilor și al neaveniților atunci când e vorba de trufe, despre care toată lumea știe că valorează destul de mult.”


Un kilogram de trufe poate ajunge și până la 2.000 de euro, iar tradiția culinară a trufelor este una nobilă, regăsită în bucătăria regală. Sigur, în momentul de față, societatea nu mai e stratificată ca înainte. Acum se stratifică în funcție de nivelul de cultură. În consecință, gastronomia regală se adresează acum nobleței formate din oameni de cultură și care caută un rafinament aparte. Mihai Ovidiu Enea mi-a spus că publicul vizat nu este unul cu venituri foarte mari, ci unul variat, din toate structurile sociale, dar cu un nivel de cultură și cu o curiozitate gastronomică ieșită din comun. Tot Mihai ne-a vorbit și despre trufa locală, care… „… nu diferă de soiurile care cresc în Italia, Franța sau în toată lumea, doar că, dacă ne gândim la cât e de curată trufa, luând în calcul numărul de kilometri de drum forestier din țările menționate raportat la numărul de km de drum forestier din România, diferența e fantastică. Accesul mașinilor în pădurile românești este strict restricționat, nu din alte motive decât acela că nu există drumuri. Ca atare, noxele acumulate de pădurile românești sunt mult mai puține și, implicit, trufele din România sunt mult mai curate.”


Horia Vârlan este bucătar profesionist, un maestru în artă culinară. Gazdă a unui show de televiziune, astăzi Horia ne încântă cu bucate alese. Îl voi lăsa chiar pe el să vă prezinte meniul, întrucât modul de prezentare vă va stimula cu siguranță imaginația: „Voi găti o rață umplută cu ficatul ei, cu un pic de costiță și cu trufe. Este o mâncare care se regăsea pe mesele boierești acum vreo 200 de ani. Apoi voi face o mâncare cu ușoare influențe franceze dar cu o veche tradiție în România: șalău înăbușit la cuptor cu ulei de trufe. Uleiul îl prepar cu trufe pe loc. Încălzesc uleiul și în el smotocim niște trufe, apoi mai adăugăm puțin usturoi și puțină zeamă de lămâie adusă de fanarioți. Această minunăție va îmbălsăma peștele românesc și va fi pe mesele oaspeților. Voi acompania aceste două preparate cu sărmăluțe de orez cu legume, în foi de viță opărite în borș, iar rața o voi înconjura de cartofi noi, mângâiați și ei cu trufe, păstârnac și morcov, înăbușite toate.”


Al doilea profesionist în gastronomie, Jakob Hausmann, este din Elveția. S-a stabilit de peste 20 de ani în România și, cunoscând-o îndeaproape, nu s-a mai îndurat să plece. Și-a deschis un restaurant în București, aflat în topul primelor zece restaurante din România, și și-a întemeiat familia tot aici. Meniul ales pentru eveniment a fost pe măsura așteptărilor: „Am gătit trei aperitive și un desert. Primul aperitiv a fost o supă de parmezan cu trufe. Al doilea a fost reprezentat de paste cu un sos foarte simplu, tot cu trufe. Au fost paste albe cu trufe negre. Al treilea a fost un Carpaccio cu ierburi, mirodenii și cu ulei balsamic de trufe. Acum voi găti și un desert din spumă de ciocolată cu trufe la care voi folosi azot pentru a obține o înghețată bună. Pentru mine, ținând cont de locație și de zonă, ziua asta a fost o nebunie. Asta-mi dă dreptul să spun despre mine că sunt bucătar. Asta-mi dă dreptul să spun că trăiesc într-o țară foarte, foarte frumoasă. Au fost mulți oameni frumoși aici, iar atmosfera a fost deosebită.”


O atmosferă deosebită venită din dragostea pentru gastronomie, iubirea pentru natură și pasiunea pentru trufe. O combinație prin care veți reuși să înțelegeți și să cunoașteți mai bine România, chiar la ea acasă.
(Daniel Onea)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI