2025-04-03



















Arhiva :
Fotbal cu roboței
(2008-08-08)
Ultima actualizare: 2008-08-15 13:21 EET
Cine a spus ca numai oamenii pot juca fotbal? Sau numai Maradona sau Pele pot deveni campioni ai acestei lumi fascinante care se roteste in jurul unei singure mingi? Ei bine, exista si un alt tip de campionat de fotbal, cu aceleasi reguli drastice, dar cu jucatori ceva mai speciali… niste roboti. Au douăzeci de centimetri înălțime, sunt sensibili, știu să ia decizii, dar mai ales să joace fotbal. Vorbim despre o invenție a studenților bucureșteni de la Facultatea de Electronică.

Studenții au muncit luni bune la proiectarea și construirea roboților. Ei au folosit drept componente ce le-a picat în mână: roți de mașini de jucărie, cutii de înghețată, lego și... bureți. Roboții vor deveni faimoși la vară, când la Facultatea de Electronică din București va fi organizat un concurs internațional de inventică. Mai multe aflăm chiar de la prorectorul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, profesor Corneliu Buriloiu, coordonatorul proiectului:

"S-au construit un număr de roboți, aceasta însemnând un număr de mașinuțe. Regulile erau că pe o tablă de dimensiuni de 3 metri pe 1 metru și jumătate, colorată jumătate alb jumătate negru, existau niște porți iar mașinile cu pricina aveau sarcina să adune niște mingi portocalii și să le introducă în număr cât mai mare, într-un timp dat, în poarta adversă. Concursul a constat până la urmă în cât de eficace sunt roboții cu pricina, să adune mingi și să le introducă în poarta adversă și nu în propria poartă."

În cazul în care vă gândiți la roboții din filmele science fiction veți afla că studenții de la politehnică nu au ajuns atât de departe. Descrierea profesorului Buriloiu este concludentă în acest sens:

"Nu erau antropomorfi. Erau niște mașinuțe cu forme dintre cele mai ciudate. Imaginația studenților a fost greu de previzionat. Nici eu nu m-am gândit că ar putea exista atâtea soluții ca să aduni niște mingi și să le introduci într-o poartă, și arătau foarte foarte ciudat. Unii erau foarte mici, compacți, foarte agili, alții erau foarte mari, cu o structură complicată. Aveau un braț imens cu care încercau să adune mingile și cu care din când în când își loveau competitorii. Ca în fotbal, spre amuzamentul publicului."

Tot ca la un meci de fotbal a fost și atmosfera din sala Universității Politehnice București, unde s-a desfășurat meciul robotizat. Însă, dincolo de distracția prilejuită de eveniment în sine, au stat orele de muncă în care studenții au realizate machetele 3D ale jucătorilor roboți, și informațiile noi pe care le-au acumulat în tot acest timp. Corneliu Burileanu:

„E o modalitate prin care cred că acești copii pot fi motivați să lucreze în echipă, să aplice practic niște cunoștințe pe care le capătă, sper eu, multe dintre ele în decursul facultății, și în loc de o searbădă temă de casă sau un examen oarecare ei sunt puși să aplice aceste lucruri, sunt foarte motivați să o facă, e o competiție. Apar soluții atât de interesante încât pot fi brevetate. Acești roboți, în opinia mea, sunt niște embrioni de inteligență artificială fiindcă de fapt ei sunt niște mașini absolut autonome care adunau informații cu senzorii pe care îi aveau și luau decizii."

În spatele a ceea ce se vedea erau lucruri foarte serioase. Mare parte din cadrele didactice au fost foarte impresionate de câteva dintre soluțiile tehnice la care studenții s-au gândit. S-au remarcat soluții ciudate, structuri foarte interesante spre amuzamentul și deliciul publicului.

Așadar, o premieră în România. O premieră care a fost posibilă prin ambiția câtorva studenți de a arăta lumii întregi că pot construi singuri roboți complet autonomi, fără telecomandă. Alexandru Rusu, masterand la Electronică, a promovat evenimentul prin forțe proprii, a lipit afișe prin facultate și a ținut cursuri introductive, folosind ca model evenimente care au deja loc în cadrul universităților din Europa.

Și cum aspectul financiar este o componentă de bază a fiecărui proiect, l-am întrebat pe prorectorul Burileanu cum s-a rezolvat acest aspect:

"O componentă importantă financiară a fost laboratorul în sine. Nu am fi putut face nimic dacă nu am fi avut un laborator în care să existe aparatura necesară. Costă mult, nu așa de mult însă ca o facultate de talia facultății noastre să nu o poată face. E doar momentul, zic eu, există condițiile necesare. Părerea mea este că se poate face așa ceva, doar să vrei. Este evident că pe studenți îi interesează, este evident că este o metodă bună de a lucra cu studenții."

Nu știm cât timp va mai dura până când sporturile se vor... robotiza așa cum anunță majoritatea revistelor de specialitate, însă un lucru este cert. S-au făcut primii pași către acest lucru. Primii pași care au la bază un proiect educațional dar și ambiția, entuziasmul și dedicarea studenților de la Universitatea Politehnică din București. (Daniel Onea)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI