2025-04-03



















Arhiva :
Copiii, despre sărbătoarea lor comună
(2011-05-29)
Ultima actualizare: 2011-06-14 9:42 EET
Librăriile Cărturești -„Târgul de-o șchioapă”. Ne apropiem de sfârșitul lunii mai! Și dacă pentru dumneavoastră aceasta înseamnă că trebuie să aveți gata planurile de concediu, pentru copii asta înseamnă că vine 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului. Este o zi pe care, dacă nu ne-o amintim noi, cu siguranță ne-o vor aminti copiii, fiindcă au deja planul făcut. La întrebarea ce vrei să faci de 1 iunie, copiii mi-au răspuns: ”Nu prea știu. Să mă întâlnesc cu prietena mea, să merg cu bicicleta, dacă îmi ia mami, să mă joc, mai multe chestii.”


Mi-a spus Melissa, de opt ani: „Vreau să mă duc la Lacul Sfânta Ana, să văd flori carnivore și fac baie. Cu toții mergem, cu mama, cu tata, cu frații. Iau și prieteni.”


Mi-a zis Daria, o fetiță de 7 ani. Mihai, de 7 ani, știe și el ce vrea: „Să mă duc în parc cu colegii, să mă joc toată ziua, să mă joc cu câinele meu, Moțu și să stau acasă să mă joc cu baloane.”


Și Felix, de 8 ani, are planuri: „Aș vrea să merg la castelul Peleș, am mai fost acolo, e frumos, e la munte, sunt tunuri, soare, e vară.”


Iar Adrian pare un copil serios: „De 1 iunie, vreau să-mi petrec ziua cu familia și să fac informatică.”


Copiii mi-au spus că de ziua lor comună vor să meargă în parc, să se joace cu prietenii sau să petreacă timpul cu familia. Am încercat să aflu ce posibilități de distracție în familie au copiii și părinții români anul acesta. Mirela Florian, cercetător la Muzeul Țăranului Român, ne lansează o primă invitație: „Pentru 1 iunie avem câteva surprize pregătite pentru copii. Îi așteptăm în număr cât mai mare să vină cu jucăriile de care s-au plictisit ca să facă schimb cu alți copii, apoi avem o noutate: un concurs de trageri cu arcul, o să fie un instructor care vine cu arcuri, cu ținte. Mai avem și o piesă de teatru la Clubul Țăranului, de la ora 11, pentru copii, reprezentația este o combinație de păpuși, actori și teatru de umbre, un atelier de hârtie manuală, un atelier de cusut păpuși din pluș. Avem și oră de pictură, un atelier de pictură pentru copii pe coli foarte mari de hârtie, cu tempera vom picta. Încercăm să desfășurăm evenimentul în aer liber, dacă nu e frig și nu plouă, cum a fost în alți ani, dacă nu - în atelierul de creativitate. Mai este și un mic târg de jucării: am invitat 20 de artiști meșteri, care fac jucării pentru copii. Binențeles că avem și dulciuri, turtă dulce și prăjiturele. Mai avem o tombolă pentru copii și pregătim și premii pentru concursul de trageri cu arcul și pentru copiii care susțin piesa de teatru.”


Începând din 27 mai și până pe 1 iunie, librăriile Cărturești din țară desfășoară un târg numit: „Târgul de-o șchioapă”. Ce se întâmplă pe 1 iunie, ne spune Ana Niculescu, PR Cărturești: „În București, pe data de 1 iunie, îi așteptăm pe copii la un atelier de făcut jucării, împreună cu designerele de la Chihi-Chiha și, de asemenea, tot în acea seară o să avem lectură pentru copii din cartea Basmele pădurii și din Robin Hood. Am adus cu această ocazie o selecție de jocuri noi, avem niște jocuri de construcție, atenție și îndemânare.”


Ziua copilului este sărbătorită în multe orașe din țară. Ce a pregătit Complexul muzeal Astra, din Sibiu, spre exemplu, ne spune Simona Gheorghieș, muzeograf: „În așteptarea zilei de 1 iunie, Muzeul Astra organizează cea de-a patra ediție a Târgului național de jucării. Pe 28-29 mai, În Parcul Tineretului, Muzeul iese în afara granițelor sale și aduce evenimentul în lumea copiilor, într-un parc. Târgul este conceput ca un eveniment complex, cu numeroase momente interactive, cu ateliere educaționale, dar și cu multe spectacole și multe evenimente colaterale. Ateliere educaționale vor fi coordonate atât de specialiștii muzeului, cât și de meșteșugari, care pe lângă obișnuitele standuri de prezentare își vor demonstra măiestria străduindu-se să-i învețe pe cei prezenți câteva din tainele unor meșteșuguri. Vom avea ateliere de olărit, de decorare și realizare jucării din lemn, atelier de pictură de icoane pe sticlă, vom confecționa păpuși pe deget, vom face moriști, păpuși din ață, colaje. Duminică, începând cu orele 12, Teatrul Gong din Sibiu va aduce în Parcul Tineretului o piesă de teatru, „Puiul de lebădă”, în regia și scenografie Monicăi Baldea, în distribuție Monica Baldea, Raluca Răducă și Irina Luca Neacșu. Mai sunt și spectacolele organizate de elevii de la școlile din județ, care vor veni să-i bucure pe cei de-o vârstă cu ei cu foarte multe momente artistice și standuri cu jucării tradiționale, care vor reține atenția micuților, care, cu siguranță, nu vor pleca acasă cu mâna goală.”


O vorbă de demult spunea „Bucuria copiilor, liniștea părinților!”. În România, Ziua Internațională a Copilului se sărbătorește și ne face pe toți fericiți.
(Ana Maria Cononovici)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI