2025-04-03



















Arhiva :
Saline artificiale
(2011-05-22)
Ultima actualizare: 2011-05-27 14:11 EET
Salina artificiala Se vorbește de poluarea orașelor, de creșterea numărului de bolnavi cu probleme respiratorii, de nevoia de cure cu aerosoli salini. Salina Slănic Prahova, salina Praid, din Harghita, Cacica, din Suceava, salina Turda din Cluj și multe ale ocne, împânzesc teritoriul României. În zonele cu saline oamenii trăiesc mai mult și sunt mai sănătoși, pentru că aerul salin purifică organismul. În salinele naturale, de munte, există numeroase amenajări turistice de la terenuri de joacă pentru copii, până la terenuri de fotbal și baschet și chiar și mici biserici sculptate direct în pereții de sare. Astfel o cură de tratament este o plăcere. Dar dacă nu aveți timp să vă duceți la munte, în zonele cunoscute cu saline, salina vine mai aproape de casă. Un concept creat la Târgu Mureș și adoptat și în București este salina artificială: un tratament creat de natură, adaptat de om și utilizat în beneficiul omului.


Cu un microclimat ce reproduce fizic, chimic și biologic climatul salinelor de adâncime, salina artificială constă într-o încăpere placată cu blocuri de sare cu o grosime medie de 20 de cm. Bulgării de sare sunt neprelucrați, scoși din salina Slănic Prahova, fiind necontaminați de poluare sau toxine. În camera-salină sunt emanați aerosoli salini, ioni negativi și minerale, aerul purificându-se și având calități detoxifiante, antioxidante și dezinfectante. De unde a pornit ideea unei saline artificiale, ne-a povestit Ileana Moraru, manager al unor saline din capitală: “Această idee este a inventatorului Nelu Roman Ștefan, din Târgu Mureș. El a obținut un brevet de invenție cu această salină. Totul a început în 2005, când a făcut niște studii pe 2500 de pacienți și și-a deschis o salină în Târgu Mureș. Ne-a plăcut foarte mult ideea și ne-am gândit să o punem în practică și în București.”


Care sunt avantajele unei saline artificiale? Ileana Moraru: „Oamenii ajung mult mai ușor la această salină de suprafață, artificială, care este în miniatură o salină de adâncime și păstrează toate proprietățile unei saline de adâncime. Orașele sunt foarte poluate, alergiile sunt în creștere și ne-am gândit să venim în ajutorul oamenilor. Salinele noastre sunt toate la fel: încăperile sunt tapetate cu blocuri de sare aduse tocmai de la Slănic Prahova, în cantitate foarte mare, de exemplu, la noi sunt folosite 20 de tone de sare. Sarea este neprelucrată, pentru că altfel se închid cristalele și nu mai sunt eliberați acei aerosoli foarte benefici. Există o umidificare a aerului care se face printr-o fântână arteziană care este obligatorie, concentrația de aerosoli în salina aceasta de suprafață este chiar mai mare decât în salinele naturale, este asemănătoare cu cea din tunelurile de acolo. Încăperile din saline sunt foarte înalte, concentrația de aerosoli este sub nivelul de la noi. Condițiile de presiune, concentrația de oxigen și cea de dioxid de carbon sunt normale, nu există influențe negative ca în salinele naturale de adâncime, cum ar fi claustrofobia sau senzația de presiune.”


Oameni de toate vârstele, inclusive bebeluși, pot beneficia de efectele salinei atificiale. Efectele salino-terapiei sunt extraordinare, de la eliminarea toxinelor de la nivelul tractului respirator, diminuarea afecțiunilor respiratorii și ORL, prevenirea răcelii și gripei, creșterea imunității, diminuarea reacțiilor alergice de sezon, detoxifierea organismului, până la mineralizarea și hidratarea celulelor, regenerarea pielii și reducerea ridurilor, eliminarea sforăitului, reducerea stresului și oboselii. Atmosfera creată aici este prietenoasă: există locuri de joacă amenajate pentru copii, iar adulții pot citi sau pot folosi WiFi.


Despre costul unui tratament la salina artificială, aflăm tot de la interlocutoarea noastră: “Cura recomandată este de minim 18 ședințe de patru ori pe an, pentru cei cu afecțiuni cronice. Oricine poate să vină pentru prevenire, pentru întărirea imunității. Ședințele trebuie să fie obligatoriu consecutive, minim 50 de minute, în care se poate citi, lucra la laptop, există wireless, copiii au un loc de joacă cu diferite jucării. Pentru adulți, un abonament de 18 ședințe este de 250 de lei (circa 60 de euro), dar pentru copii avem reducere și pentru pensionari, pentru cei ce vin să însoțească copii, pentru studenți și elevi.”


Vă invit deci, să vă bucurați de efectele celui mai natural tratament, cu sare cristalină. Și când spunem sare, spunem și iod, magneziu, calciu, fier, potasiu, sulf, sodiu, seleniu, litiu și mangan. Toate aceste elemente ce intră în compoziția sării participă la normalizarea celor mai importante procese fiziologice ale organismului, la mineralizarea și hidratarea lui. Repetând cure de tratament salin de patru ori pe an, paote reușiți să minimalizați efectele nocive ale mediului în care trăim, beneficiind de o viață lungă și sănătoasă.
(Ana Maria Cononovici)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI