2025-04-03



















Arhiva :
Săpun natural
(2011-05-08)
Ultima actualizare: 2011-05-13 13:28 EET
Sapun natural Într-o cameră plină de mirosuri de plante, rozmarin, mentă, urzică, pelin, sunătoare, mușețel, gălbenele, lavandă, salcâm, măceșe și cătină, ne întâmpină niște matrițe dreptunghiulare de lemn, încărcate cu o materie cu aspect de chec. Simțul olfactiv alertat, avem sentimentul că ne aflăm pe un câmp cu nenumărate flori arse de soare. Pe rafturi, mai multe borcane etichetate își prezintă comorile: plante uscate simple sau puse la macerat, uleiuri vegetale. Aici este atelierul în care Doina Bratu fabrică săpun natural, după o metodă modernă: „Spre deosebire de tehnica tradițională în care săpunul era fiert într-un cazan mai mult timp, iar apoi lăsat la uscat, procedeul modern ne ajută să obținem un săpun, doar prin simpla amestecare a untului sau uleiurilor vegetale sau grăsimilor animale cu o soluție foarte bine dozată de sodă caustică. Prima dată când am făcut săpun îmi tremurau genunchii, pentru că lucram pentru prima dată cu sodă caustică. Întotdeauna trebuie să-i acorzi respectul cuvenit, să nu pierzi din vedere faptul că lucrezi cu unul dintre cele mai corozive substanțe chimice. De asta mi-am și luat foarte în serios tehnica: învățând foarte bine procedeul saponificării, am început să obțin săpunurile cât mai colorate, frumoase, marmorându-le, făcându-le în straturi, dându-le un aspect care îmi reflecta creativitatea. Au fost apreciate de către ceilalți: unii mi-au zis că parcă seamănă cu niște pietre, cu niște roci, cu inserții asemănătoare pietrelor semiprețioase. Toți coloranții sunt naturali, folosesc argile, pulberi de plante.”


Iubind plantele din copilărie, Doina Bratu își amintește cu amuzament de perioada când, copil fiind, strângea plante medicinale pentru a le duce la școală, ca o contribuție a pionierilor la bunăstarea societății. De atunci a început să le cunoască, iar apoi a învățat cum să le folosească proprietățile macerând plantele vreme de 6 săptămâni, în uleiuri de măsline, de floarea-soarelui presat la rece, ulei de sâmburi de struguri. Uleiurile obținute se amestecă cu restul ingredientelor și când compoziția devine cremoasă, se toarnă în matrițe unde se lasă să reacționeze până la șase săptămâni. În fața matrițelor cu un amestec colorat nu poți decât să întrebi ce s-a întâmplat în fața ochilor tăi: „S-a întâmplat magia de care vă vorbeam, am amestecat soluția de sodă cu uleiuri, am adăugat la sfârșit uleiuri esențiale care conferă atât calități de aromo-terapie cât și olfactive. Am adăugat argilă , astfel acum ați putea spune că avem în față o prăjitură. Însă este o prăjitură de săpun. Uleiul de cocos pe care eu îl folosesc în toate săpunurile, prin saponificare dă un săpun care face clăbuc ca orice alt săpun industrial, deci nu este nici o diferență la capitolul spumare. Se poate obține un efect pe care lumea îl caută la un săpun, cu elemente naturale.”


Iar dacă ne gândim la alegerea celui mai potrivit săpun, știm cu toții că trebuie să ne cunoaștem tipul de piele: dacă avem pielea uscată vom căuta un săpun emolient, dacă avem pielea mixtă sau grasă vom căuta un săpun ușor astringent. Care este oferta cu care ne întâmpină Doina Bratu? „Primul săpun este un săpun cu gălbenele, mușețel și ovăz, fără miros, am dorit un săpun fără ulei esențial, pentru că, deși sunt de origine vegetală, și uleiurile esențiale pot fi iritante pentru o persoană foarte sensibilă, i-am pus extracte uleioase de gălbenele, mușețel și extract apos de ovăz și l-am colorat cu petale de gălbenele. Așa că este un săpun alb cu mici pete de gălbenele. Nu orice pulbere de plantă pusă în săpun își păstrează culoarea. Cele mai multe plante sunt sensibile la ph-ul ridicat al săpunului. Gălbenelele sunt printre puținele flori a căror culoare rezistă până la sfârșit. Mai e săpunul cu salvie și mentă, acela foarte verde, parfumat cu uleiuri esențiale de salvie și mentă, este un săpun astringent, tonic și vine vremea lui acum că începe vara. Culoarea lui atât de verde este dată de extractele uleioase de salvie, mentă și de pătrunjel, plantă cu proprietăți astringente și printre puținele plante care își păstrează culoarea în săpun. Mai avem un săpun cu miere, ovăz și gălbenele: l-am dorit ușor exfoliant, de aceea i-am pus fulgi de ovăz fin măcinați, are și miere, care e un foarte bun umectant și protejează pielea și extractul de gălbenele care este cicatrizant și emolient. Un alt săpun cu miere și cătină, hidratant. Avem un săpun cu măceșe și cătină, cu o aromă deosebită. Săpunul cu lapte de capră, gălbenele și argilă roșie care este un săpun foarte hidratant. Acesta este și foarte interesant vizual. Este săpunul care seamănă cel mai mult cu o piatră prețioasă, datorită inserțiilor de argilă roșie.”


Fiecare bucată de săpun este unică. Creativitatea fabricantei se face simțită în selecția plantelor, realizarea amestecurilor, dar și uscarea stratificată sau marmorată a săpunurilor. În rest, alchimia își joacă rolul ei, iar rezultatul este un săpun ce te poartă cu gândul la casa bunicii, dar te și mângâie cu efecte naturale.
(Ana Maria Cononovici)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI