2025-04-03



















Arhiva :
Campionatul național de gătit în aer liber
(2008-05-30)
Ultima actualizare: 2008-06-06 13:32 EET
În România va fi organizat, în această lună, Campionatul național de gătit în aer liber, o competiție care se adresează atât amatorilor, cat si profesioniștilor. După succesul primelor două ediții ale campionatului organizate la Gilău și la Azuga, organizatorii se pregătesc pentru cea de-a treia ediție care se va desfășura la litoralul Mării Negre în stațiunea Mamaia, în perioada 27–29 iunie. În competiție se poate înscrie orice persoană dornică să-și etaleze talentul de bucătar. Dar ce înseamnă mai exact campionatul de gătit în aer liber? Organizatorii au ținut să sublinieze că, în primul rând, este un proiect cultural care încurajează creativitatea, care-și propune să aducă gătitul acolo unde îi este locul la rang de artă.


Radu Zărnescu, unul dintre organizatorii proiectului, a precizat: „Proiectul nostru este complex, este cultural. De foarte multe ori am fost întrebați dacă este un proiect de specialitate. Nu este un proiect de specialitate, este unul cultural deoarece cuprinde și alte aspecte în afară de gătit. În cadrul competiției avem un program alternativ pentru public. Este un program de divertisment. Nu va fi în stilul festivalului berii, cu standuri de baloane și jucării ieftine, nu va fi un bâlci. Este un program de divertisment bazat pe evenimente culturale. Teatru ambulant, teatru inbox, spectacole medievale, avem spectacole și momente de mimă și pantomimă. Este un stil care la noi dispare, din păcate, de pe scenele din România. Pentru copii avem standuri pentru face–painting, body painting, teatru de păpuși în 2 sau trei limbi străine."


Juriul este format din 2 echipe. Se jurizează vineri, când are loc competiția de preparate culinare reci, care se aduc de acasă, de la bucătărie, restaurant, de unde se pregătesc și se expun în mod festiv. Vor fi 4 secțiuni: o secțiune de aperitive hrană rece, o secțiune de dulciuri, una de creație și meniu alternativ. Sâmbătă va avea loc etapa de gătit în aer liber. Și această etapă va avea 4 secțiuni: plită, grătar, ceaun și creativitate. Cuvântul cheie al concursului rămâne creativitatea. Fiecare concurent va trebui să-și încânte juriul, dar și publicul cu originalitatea felurilor de mâncare preparate. Cum ar putea concura însă un bucătar amator cu unul profesionist? Oare studiile bucătarului profesionist nu sunt un avantaj? La această întrebare răspunde tot Radu Zărnescu: „Ne putem trezi cu un bucătar care are 70 de diplome și multe competiții la care a participat, după care vine o doamnă de la țară care face numai ciorbă de burtă. Doamna de la țară sigur că va găti mai bine ciorba de burtă pentru că ea numai asta face, pe când cel cu 70 de diplome este specializat pe mult mai multe feluri de mâncare."


Dacă la ediția precedentă, de la Azuga, s-au gătit o sarma și un mititel de cartea recordurilor – trebuie să menționez ca pentru „mititelul" de un metru și jumătate a fost adusă o roabă de muștar – și în etapa aceasta vom avea parte de astfel de curiozități. Tot în etapa de la Azuga a fost foarte apreciat și duelul maeștrilor, duel care va avea loc și anul acesta. Fiecare bucătar maestru ales de juriu va primi un coș cu aceleași ingrediente din care va trebui să pregătească feluri de mâncare cât mai apreciate. Partea cea mai interesantă este că nici unul dintre maeștrii bucătari participanți la duel nu știe ce ingrediente sunt în coș.


Participanții, care se pot înscrie pe site www.aceea.ro, prin telefon si chiar prin scrisori trimise organizatorilor, vor fi evaluați de un juriu format din specialiști, personalități si vedete. Ceea ce este foarte important de reținut este că nu sunt acceptate în competiție preparate fast food: hamburgeri sau hot dog. Aceasta este o ocazie de a promova mâncarea sănătoasă.


David Contant, bucătar șef în cadrul unui renumit restaurant din capitală, membru în juriu, ne-a vorbit despre importanța unor astfel de manifestări: „În România nu prea există gastronomie. Cred că este foarte important să facem ceva, să vorbim despre mâncare, să trezim entuziasmul. Aceasta este părerea mea. În Franța noi am dezvoltat o cultură a preparatelor culinare, la fel ca în Italia, dar din păcate în România, în prezent nu prea există acest interes."


Dacă veți trece prin România în perioada 27 – 29 iunie, chiar dacă nu vă înscrieți la campionat, puteți participa ca spectator la toate manifestările care vor avea loc la Mamaia. Vă veți bucura de un program încărcat care se va încheia la lumina focurilor de artifcii, în ritmurile melodiilor unor DJ veniți special de la Londra pentru această competiție gastronomică. (Daniel Onea)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI