2025-04-03



















Arhiva :
Încondeierea ouălor, între pasiune și artă
(2011-04-03)
Ultima actualizare: 2011-04-08 13:10 EET
Muzeul de Etnografie, Vatra Dornei În preajma sărbătorilor pascale, casele românilor se primenesc și se decorează de sărbătoare. Și cum în România mai există încă tradiția vopsitului ouălor pentru consum, s-a păstrat și tradiția decorării artistice a ouălor sau a încondeierii, cum este numită ea popular. Pasionați de frumos și de dorința de a păstra vii meșteșugurile înaintașilor, tineri și bătrâni se mândresc cu micile opere și dezvoltă tehnici diferite de încondeiere.


Dorina Paicu, președintele Asociației Vechea Bucovină ne-a vorbit despre cea mai veche tehnică de încondeiere din zona Poiana Stampei, de la granița dintre Bucovina și Ardeal: „Există două tehnici principale. Una este încondeiatul cu ceară, cea mai veche tehnică din zonă, având cel puțin 150 de ani. Se trasează pe oul cald diferite modele cu ceară. Ceara este prăjită bine, după cum spun încondeietorii, până capătă o culoare maronie. Se trasează pe ou motive naționale de pe cămășile pe care le poartă oamenii de la Poiana Stampei în zilele de sărbătoare și motive florale. Apoi oul este cufundat în vopsea roșie sau vișinie sau uneori aproape de negru, în bordo, ceara cu care au fost trasate motivele se topește și rămâne o porțiune albă. Este cea mai veche și mai frumoasă tehnică de la noi. Instrumentul cu care se trasează liniile se numește chiștiță, în alte zone chișiță și este constituit dintr-un bețișor de lemn, care are la capăt o țevișoară de aramă în interiorul căreia se strecoară un fir de păr aspru, de regulă de porc sau de cal. Apoi țevișoara este prinsă de bețișor cu un fir de bumbac. Linia trebuie să fie foarte sigură și meșterul foarte sigur pe mână, ca să traseze motivele respective.”


Și cum fantezia oamenilor nu are limite, au apărut și ouă pictate cu motive florale sau ouă îmbrăcate cu bundiță (vesta țărănească din piele de miel). Cu detalii, Dorina Paicu: „Apoi mai este oul pictat, care la Poiana Stapei au ca particularitate motivele florale. Cred că toate florile câmpului sunt pe ouăle pictate de la noi. Poate fiind atât de frig în zonă, femeile au vrut să eternalizeze pe oul încondeiat frumusețea verii. Motivele sunt variate: ruja, păscuța, floarea de cireș, floarea de căpșună, în culori variate. Cel mai spectaculos model este bundița de la Poiana Stampei: o bundiță, pictată pe oul încondeiat, ca și cum oul ar îmbrăca bundița respectivă. Conturul este cu negru, fiindcă bundița este din miel negru și apoi cusăturile sunt tot cu motive florale. Ultima dată, două din încondeietoarele noastre mai experimentate au venit la expoziții cu ouă de mărimi diferite, ouă de prepeliță, ouă de găină, de rață, de curcă și oul de struț. Efectul a fost extraordinar!”


Și pentru că timpul nu stă în loc, iar încondeietori din întreaga țară se întâlnesc la expoziții, tehnicile se extind de la o zonă la alta. Dorina Paicu: „Pe lângă aceste tehnici, s-a strecurat treptat și tehnica în tuș și motivele geometrice, care nu sunt specifice zonei, sunt împrumutate, dar de multe ori este vorba tot de un motiv floral stilizat. Sunt meșteri noi care au adoptat și aceste motive. Copiii au mai încercat și oul cu icoană.”


Iar dacă v-am stârnit interesul și poate, doriți și dumneavoastră să încercați să încondeiați un ou, am rugat-o pe Corina Cubleșan, peședinte onorific ANTREC Bucovina și încondeietoare pasionată, să ne dea câteva detalii tehnice: „Pregătirea oului pentru decorare începe cu degresarea oului, care se face obișnuit cu un degresant și apoi se trece la golirea oului, care se face cu ajutorul unei pompițe. Se sfredelește oul, de regulă o singură dată, dar sunt și persoane care îl găuresc și sus și jos. După ce s-a golit se suflă aer și conținutul oului iese afară. Se degresează și pe interior și după aceea, dacă vrei să fie oul alb, se poate introduce într-o soluție de decolorare, în care îl ții cinci minute și îl depozitezi cu gaura în jos. Și se pune la păstrare pentru momentul decorării.”


Odată curățat, oul este gata pentru decorare. Corina Cubleșan ne povestește despre tehnica folosită tradițional în Bucovina: „Motivele sunt cele tradiționale, motive geometrice, motive florale, zoomorfe, iar tradițional în zona Bucovinei este introducerea oului în băi succesive de ceară și culoare, de la culori mai deschise, până la culoarea mai închisă. Se lucrează cu soluție de colorant în apă, galbenă, roșie, verde, albastru, negru. Oul se introduce în culoare de la culoarea mai deschisă, la culoarea mai închisă. Se începe cu un motiv pe oul alb, după aceea se introduce în galben, să zicem, se face alt motiv pe galben, se introduce în roșu, alt motiv pe roșu, și în final în negru. În final, se șterge ceara de pe ou. Astfel oul rămâne decorat foarte frumos. Ca să fie rezistent și ca să aibă o strălucire anume, unii lăcuiesc oul. Sunt unele încondeietoare care chiar folosesc foiță de aur pentru a decora ouăle pictate cu icoane.”


Pornită din dorința de a păstra tradiția strămoșilor, îmbogățită prin perfecționarea tehnicilor, încondeierea ouălor este pasiunea ridicată la rang de artă a meșteșugarilor de toate vârstele.
(Ana Maria Cononovici)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI