2025-04-03



















Arhiva :
Ziua Bărbatului
(2008-05-09)
Ultima actualizare: 2008-05-16 12:55 EET
„România are cele mai puține sărbători legale din întreaga Uniune Europeană: doar 8 zile pe an. Slovenia are 18, Slovacia 15, Bulgaria 13, Polonia 12, Austria 15, Malta 14, Franța 11 etc. În aceste țări, sărbătorilor de Paști și Crăciun, zilei naționale, zilei muncii și Anului Nou li se adaugă alte sărbători religioase, sărbătorirea unor personalități, a altor momente istorice, a unor anotimpuri, marcarea unor momente importante ale anului etc. Sărbătorile legale de la nivel național sunt completate și cu sărbători religioase, culturale sau istorice ale unor regiuni sau localități, declarate zile libere în zona respectivă”.

Acesta este unul dintre argumentele cu care Organizația Bărbaților din România susține un proiect de lege recent depus la Parlament. Inițiativa supune atenției publice două aspecte: declararea zilei de 5 mai ca Zi a Bărbatului și proclamarea Zilei Femeii și Zilei Bărbatului ca zile libere. Ce i-a determinat pe bărbații din România să ceară o zi specială în calendar, încercăm să aflăm în minutele următoare.

Totul a început anul trecut, când un mare fabricant de bere din România lansa provocarea de a găsi cât mai multe motive pentru a justifica existența Zilei Bărbatului în România. Victor Stroe, unul dintre membrii echipei de creație care a pus campania la punct, ne-a declarat că Ziua Bărbatului a apărut dintr-o necesitate exprimată de publicul țintă:

“Noi stăm foarte mult de vorbă cu publicul nostru, cu bărbații – fiind vorba de o băutură alcoolică. Mulți dintre ei au impresia că, pe parcursul unui an, femeile, partenerele, soțiile lor au trei zile dedicate. Mă refer la 1 și 8 martie și, mai nou, Valentines’ Day. De aici a apărut necesitatea asta. Sunt peste 80 de țări în lume în care există o zi complementară Zilei Femeii, fie că se numește Ziua Tatălui sau Ziua Bărbatului sau Ziua Soldatului. E o zi pe an în care se celebrează cealaltă mare parte a umanității, care este bărbatul. În momentul în care văd adeziunea generală la această idee nu pot decât să mă bucur: mi se confirmă că nu este o invenție ci vine pe fondul unei necesități generale.”

Anul trecut, mai mult de 400.000 de oameni au aderat la această idee. Acum, ceea ce a debutat ca o abilă manevră de marketing s-a transformat într-o mișcare socială. Fabricantul de bere a pus la bătaie fondurile necesare pentru campania care de-acum promova nu doar marca sa ci drepturile bărbaților: de a ieși cu băieții, de a bea o bere, de a merge la un meci de fotbal. Totul, cu halba în mână. În numai patru săptămâni, proiectul legislativ lansat de Organizația Bărbaților din România (OBR) a reușit să strângă numărul de semnături necesare depunerii în Parlamentul României. Paul Ghițiu, președintele recent înființatei organizații, mi-a spus că această inițiativă este foarte serioasă:

“Campania publicitară din păcate e puțin frivolă, dar nu a fost decizia noastră. Noi am mulțumit că am fost sprijiniți. Considerăm că bărbații din toată lumea au nevoie de o zi a lor: să avem un timp în care să ne oprim din muncă, ar fi un moment de liniște, de respirație cotidiană. Ar fi o zi în care am face lucruri împreună având bucuria de a ne regăsi, fără a trebui să alergăm unul într-o parte, altul în alta, copilul să facă teme… de aceea am și cerut să fie zi liberă. Dar nu pe principiul absurd, sec și activist al egalității în drepturi și al corectitudinii politice. Noi am cerut ca Ziua Femeii în primul rând, dar și Ziua Bărbatului să fie zile libere, în care să avem timp să ne gândim la menirea noastră și să încercăm să fim mai buni, pentru noi și pentru acest pământ.”

Psihologul Aurora Liiceanu spune că această dorință a bărbaților de a avea o zi a lor este doar manifestarea nevoii de a li se reconfirma puterea:

“Există această presiune odată cu globalizarea: să se investească cu valoare categoriile particulare. E ca și când ei își cer niște drepturi dintr-o frustrare în raport cu femeia care este peste tot sărbătorită. Probabil că ei doresc să li se dea această satisfacție: Ziua Bărbatului ar reprezenta recunoașterea unei forme de putere a celui celebrat. Nu sunt împotriva ideii în sine, mai degrabă mă deranjează modalitatea relativ vulgară, stradală, în care ea este plasată. Femeia nu este reprezentată de ziua ei făcându-și masaj sau dându-și cu ruj pe buze, pe când bărbații sunt reprezentați într-o postură mai lumească, mai puțin simbolică: cea legată de stereotipurile tradiționale: cu berea, să ne facem de cap.“

Răzvan Bălan, și el psiholog dar și bărbat pe deasupra, consideră însă că această nevoie este inventată:

“Eu nu știu dacă bărbații din România își cer ei dreptul. Cred că există o manipulare și până la urmă bărbații din România au răspuns unei provocări care are în spate nimic altceva decât interesul comercial, acela de a vinde. Dar se pare că a prins, nu numai bărbații au semnat pentru această lege ci și femeile. Ca bărbat, eu nu consider că e cazul de așa ceva, ar putea fi o sărbătoare a ambelor sexe în aceeași zi, cred că ar fi mai potrivit. O Zi a Tatălui ar fi potrivită.”

Andreea Pavel, editor la International Advertising Association, spune că din punct de vedere al obiectivelor de marketing, campania a fost un succes:

“Eu cred că e un exemplu extraordinar de inițiativă de brand care s-a transformat în inițiativă de masă, în fenomen social. Și anul acesta, această zi a strâns în parcul Tineretului zeci de mii de tineri, despre eveniment se vorbește peste tot, a primit replici de la alte branduri, această inițiativă este la un pas de a fi instituționalizată, toate acestea înseamnă că a fost o campanie de succes. Probabil că și-a atins și toate obiectivele de marketing. Eu am și votat pentru ziua bărbatului și dacă noi avem o zi numai a noastră de ce să nu aibă și ei una, dacă asta și-au dorit.”

Vom afla în curând dacă aleșii neamului sunt în asentimentul Organizației Bărbaților din România și al celor ce au semnat pentru transformarea Zilei Bărbatului într-o sărbătoare legală. Până atunci, nu ne rămâne decât să cugetăm și la o vorbă ce umblă prin popor: “Ziua Femeii e pe 8 Martie, a bărbatului în celelalte 364 de zile”. (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI