2025-04-03



















Arhiva :
Walk of Fame București
(2011-03-20)
Ultima actualizare: 2011-03-25 15:56 EET
Walk of Fame Bucureºti, Florin PiersicLa București, a apărut, la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, o stradă a artiștilor, Walk of Fame, după modelul hollywoodian. Proiectul se desfășoară in Piața Timpului, situată în apropierea centrului istoric al capitalei. Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, unul din inițiatorii acestui proiect, declara la inaugurarea ce s-a făcut prin prima distincție: ”Valorile românești își au locul în centrul capitalei , își au locul în inima dumneavoastră, a bucureștenilor, dar și în inima celor care vin să viziteze acest oraș. Cred că e timpul să ne punem valorile la locul lor, și anume în centrul atenției noastre.”


Actorul Florin Piersic a primit prima stea pe Walk of Fame București, pentru 50 de ani de activitate. Florin Piersic a debutat în 1957, în coproducția cinematografică “Ciulinii Bărăganului”, un film de Louis Daquin, a jucat în peste 50 de filme românești și străine, dând viață mai multor domnitori români sau unor haiduci, în seria celebrului Mărgelatu și întâlnindu-se pe platourile de filmare cu actori precum Isabelle Adjani, Sidney Chaplin, Jean Marais. O altă interpretare memorabiliă a lui Florin Piersic este aceea din filmul “Eliberarea Europei”, din 1969, în rolul ofițerului german Otto Skorzeny. Florin Piersic a interpretat numeroase roluri în teatru, ca actor la Teatrul național din București, în multe piese românești, dar și în unele internaționale precum “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, “Oameni și șoareci”. În prezent poate fi văzut jucând la Teatrul national din Cluj –Napoca în piesa “Străini în noapte”.


Și pentru că Bucureștiul îl are ca patron pe Sfântul Dumitru, Florin Piersic a fost numit și Mitică al Bucureștiului: “Vreau să vă spun, dragilor, că nu-mi vine să cred. Eu nu fac parte dintre maeștri, ci dintre artiștii cu o stea în centrul Bucureștiului. De mii de ori am trecut pe drumul acesta, dar nu mi-am imaginat că o să vină colegi ai mei în Piața Bărăției, Piața Timpului, cum îi spune acum, pe aleea celebrităților, să mă vadă. Sunt Mitică al Bucureștiului! E cel mai frumos moment al vieții mele! Nimic pe lumea asta nu iubesc mai tare decât pe publicul meu. Eu le doresc tuturor actorilor, colegilor mei, să vină aici, să-și vadă steaua cât de curând!”


Dintre actorii născuți în luna ianuarie, Florin Piersic a fost preferatul publicului, iar pentru februarie, premiatul a fost actorul Victor Rebengiuc, născut chiar în ziua în care a ajuns pe Walk of Fame: „Astăzi împlinesc 78 de ani. Este aproape o viață de om, am învățat multe în acești 78 de ani. Dar ce n-am învățat până acum este să primesc laude. Nu vă doresc să ajungeți să vedeți ce greu e să stai să asculți laude despre tine. Este o tortură îngrozitoare. Tot ce am făcut până acum în viața mea, am făcut pentru că mi-a plăcut să fac teatru. Am jucat cu plăcere și voi juca în continuare cu plăcere, atâta timp cât Dumnezeu îmi va îngădui.Vă urez să fiți sănătoși, să veniți la teatru și la cinematograf, să-i convingeți pe cei de care depinde susținerea teatrului, să o facă.”


Cu peste 50 de ani de carieră, Victor Rebengiuc s-a făcut cunoscut prin roluri memorabile în piese de teatru pe scena teatrului Bulandra din București, dar și la alte teatre din țară. Titluri precum „Richard al II-lea“, „Doi pe un balansoar“, „Tango“, „Vicarul“, „Un tramvai numit dorință“, „Play Strindberg“, „Visul unei nopți de vară“, „Lungul drum al zilei către noapte“, „Furtuna“, „O scrisoare pierdută“, „Iulius Cezar“, până la „Unchiul Vania“, „Căsătoria“ sunt doar câteva repere din cariera sa teatrală. În film, Rebengiuc a interpretat personaje marcante în peste 50 de filme românești sau coproducții, dând viață personajelor literare românești, în ecranizări de răsunet, precum Moromeții, “Pădurea Spânzuraților”, “O scrisoare pierdută”, sau creând figuri de neuitat în “The Kid”, “ Profetul, aurul și ardelenii” sau “Nay-dalgata Nosht”- film bulgăresc.


Proiectul cultural din Piața Timpului, lansat la inițiativa Teatrului Metropolis, Asociației de Turism București și magazinului Cocor, își propune să devină un punct de referință pentru cultura românească, prin găzduirea stelelor ce omagiază actori români consacrați. Florin Piersic și Victor Rebengiuc au fost aleși să inaugureze Walk of Fame-ul românesc în urma unui studiu desfășurat pe un site de cinematografie cunoscut. În perioada următoare, alte personalități ale culturii românești vor intra în rândul stelelor de pe Walk of Fame. George Ivașcu: „Ideea mi-a venit pentru că nu e puțin lucru să fii contemporan cu marii actori români. Și am simțit că locul lor este în punctul zero al Bucureștiului. În fiecare lună va fi omagiat un mare actor.”


Într-o altă ediție vom reveni pentru a vă prezenta și alți actori care au intrat în Walk of Fame-ul bucureștean.
(Ana Maria Cononovici)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI