2024-09-21



















Arhiva :
Parcul Natural Munții Maramureșului
(2007-04-23)
Ultima actualizare: 2007-04-23 8:54 EET


Peisaj de pe Valea Vișeului

Când spunem Maramureș, ne gândim întâi la artă… La arta lemnului, în care cei de aici sunt meșteri neîntrecuți. La bisericile de lemn fără seamăn în lume, la porțile uriașe, tot de lemn, care împodobesc gospodăriile tradiționale. La veșmintele populare viu colorate, la muzica ceterei.

Arta maramureșenilor își trage rădăcinile în primul rând din frumusețea locurilor. În Maramureș, spectaculosul se îmbină cu domolul, născând peisaje fără egal. Acum, iarna, culmile albe ale munților, dealurile acoperite de păduri, pășunile care pot fi ghicite sub zăpezi și văile parcurse de râuri repezi te fac să te crezi într-un paradis de gheață.

Fie iarnă, fie primăvară sau oricare alt anotimp, locurile acestea au un farmec deosebit. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care aici a fost creată o arie protejată, cea mai mare din România, dupa Delta Dunării, și anume Parcul Natural Munții Maramureșului.

Costel Bucur, șeful Parcului Natural

L-am întrebat pe Costel Bucur, șeful Parcului Natural Munții Maramureșului, care au fost principalele argumente care au stat la baza înființării acestei arii protejate:

„O biodiversitate extrem de ridicată, în contextul unei îmbinări fericite a activităților umane tradiționale cu natura. După cum se știe, Maramureșul este o civilizație a lemnului. În lemn s-a dezvoltat societatea, s-a clădit istoria acestor locuri, lemn care totuși a fost exploatat și folosit judicios, astfel încât suntem în situația de a avea un istoric de dezvoltare durabilă. Pe care însă dorim să-l continuăm și să ne asigurăm că și urmașii noștri vor avea, la rândul lor, aceleași peisaje, aceeași biodiversitate ridicată.”

Ideea a găsit imediat sprijin. Întâi a fost nevoie de elaborarea documentației științifice pentru declararea Parcului Natural Munții Maramureșului. Aceasta s-a făcut cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), printr‑un proiect de 25 de mii de dolari, bani proveniți de la Fondul Global pentru Mediu (Global Environment Fund – GEF).

În momentul înființării Parcului a început derularea unui proiect mult mai mare. Cu PNUD s-a convenit o finanțare în valoare de 975 de mii de dolari, tot prin GEF, la care se adaugă cofinanțarea din partea română, reprezentată de Regia Națională a Pădurilor ROMSILVA, care se ridică la un milion de dolari.

Acești bani vor fi folosiți la punerea la punct a Administrației Parcului și la derularea unei întregi serii de activități de instruire, de educație ecologică, de acțiuni cu comunitățile din zonă, de ecoturism și așa mai departe.

Valea Vaserului

Parcul Natural Munții Maramureșului măsoară ceva mai puțin de 150 de mii de hectare. Este mărginit, la sud, de râul Vișeu. La est, granița parcului este constituită de pârâul Șesuri, cu Valea Bănării, până în frontiera cu Ucraina, care limitează Parcul și la nord. Extremitatea vestică a Parcului este intersecția Vișeului cu Tisa.

Masivul Munții Maramureșului este alcătuit, în cea mai mare parte, din roci sedimentare (șisturi cristaline), străpunse în câteva locuri de roci vulcanice, eruptive. În două zone ale munților există calcare, care dau un relief spectaculos, abrupt, există și peșteri, dintre care cinci sunt deja cartate.

În plan hidrografic, zona este dominată de râul Vișeu, unul dintre principalii afluenți ai Tisei. Aproape toate văile converg către cea a Vișeului.

Locomotiva cu abur Măriuța

Între ele, foarte interesantă este Valea Vaserului, o zonă cu un peisaj de vis. Din anii ’30, aici funcționează o cale ferată îngustă, cu scop forestier și turistic, într-o rețea de circa 60 de kilometri. Având locomotive cu aburi și vagoane descoperite, trenulețele care merg pe această cale ferată atrag, în fiecare an, mii de turiști din întreaga lume.

Vagon deschis pentru turiști

Tot aici avem și două lacuri glaciare – Vinderel și Băița. Încă din anul 2000, lacul Vinderel formează, împreună cu vârful Farcău, o rezervație naturală. Lacul Băița este interesant și datorită faptului că în jurul său au supraviețuit mai multe specii de plante unice în zonă.

Clima este temperat-continentală. Zona este rece și bogată în precipitații. Iernile sunt lungi, iar la altitudini de peste 800-1000 de metri zăpada persistă uneori până la începutul lunii mai.

În Parcul Natural Munții Maramureșului avem întregul spectru al plantelor superioare specifice etajului alpin și subalpin, pădurilor de rășinoase și de fag din zona climatică temperat-ontinental.

Există însă și câteva elemente deosebite, cum sunt bulbucii de munte (Trolius europeus), smârdarul (Rhododendron kotschi) și afinul de munte (Vaccinium vitisidaea). O specie foarte rară care este prezentă aici este este papucul doamnei (Cypripedium calceolus).

Linia cu ecartament îngust pe de Valea Vaserului

Dintre animale, sunt de remarcat mamiferele mari - ursul, lupul, râsul, mistrețul, cerbul, căpriorul - prezente în efective relativ mari, datorită faptului că Munții Maramureșului nu sunt brăzdați de trasee turistice și animalele au liniștea necesară habitatelor lor.

În parc este permisă vânătoarea, însă numai în afara zonelor de conservare specială și doar cu respectarea strictă a legii. Din suprafața parcului, aproape 9 mii de hectare reprezintă zone de conservare specială, deci zone strict protejate.

Comunitățile locale din zonă au un rol esențial în îndeplinirea obiectivelor Parcului Natural, în special în ceea ce privește păstrarea biodiversității, conservarea tradițiilor și susținerea economică a zonei prin promovarea unor ocupații care sa nu dăuneze mediului inconjurător. Revine la microfon șeful Parcului, Costel Bucur:

”Este un privilegiu să locuiești într-un parc natural. Din păcate, asocierea ideii de parc natural cu denumirea de rezervație creează uneori suspiciuni comunităților din zona parcului, oamenii gândindu-se in primul rând la interdicții. Interdicții de exploatare a lemnului, interdicții de pășunat și asa mai departe, ceea ce nu este în nici un caz adevărat.

Comunitățile trebuie să înțeleagă că acest parc promovează activitățile tradiționale, iar exploatarea lemnului este o activitate tradițională în zona noastră, dar că, de asemenea, dorește să protejeze anumite zone și să „vândă”, dacă vreți, turiștilor și celor interesați de frumos și de natură, și altceva în afară de lemn, fructe de pădure sau ciuperci. Este vorba de peisaj, floră, faună, aer curat, călătorii și așa mai departe”.


Oricum, reprezentanții comunităților au fost, sunt și vor fi consultați în legătură cu toate problemele funcționării Parcului, ne spune Cristian Cornea, care răspunde de relațiile Parcului cu oamenii din zonă:

„Pregatirea și adoptarea planului de management reprezintă un proces participativ. La toate lucrările premergătoare, reprezentanți ai tuturor factorilor interesați au fost și vor fi invitați să participe la sesiunile de lucru, putând să-și prezinte părerea în legatură cu modul de editare a planului de management.

Apoi, la nivelul Parcului urmează să fie creat un Consiliu științific și un Consiliu consultativ. Din Consiliul consultativ vor face parte și reprezentanții tuturor autorităților locale de pe raza Parcului și vor putea să-și spună punctul de vedere în ceea ce privește activitățile desfășurate de către Administrația Parcului.”


Existența Parcului s-a făcut deja simțită în viața de zi cu zi a oamenilor. De pildă, pentru mai multe școli din localitățile din zonă s-a obținut, prin intermediul echipei conduse de Costel Bucur, o finanțare de 100 de mii de dolari în vederea modernizării sistemelor de încălzire, mai exact pentru instalarea unor centrale termice pe bază de lemn de foc.

Apoi, tot copiii au fost și primii beneficiari ai unor concursuri pe teme legate de natură, la care participarea a fost entuziastă.

Unul din obiectivele Parcului este susținerea unui model durabil de turism. Din acest punct de vedere, Parcul se poate baza deja pe o structură de cabane aparținând atât localnicilor, cât și Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva, spune Victor Muntean, directorul Direcției Silvice Baia Mare din cadrul RNP:

”Am început activitatea de silvoturism și am clasificat toate cabanele pe care le avem în cadrul Direcției Silvice Baia Mare. Avem cabane destul de bine puse la punct, în zone în care natura poate arăta turiștilor adevărata ei valoare”.

Cabana din Poiana lui Novăț

În aceste cabane pot fi cazați atât turiștii interesați de drumeții montane, cât și cei veniți pentru vânătoare sau image–hunting. În următoarea perioadă, vor fi puse la punct traseele turistice, precum și o serie de programe. (autor text: Florin Orban; fotografii: Florin Orban, Eugen Cojocariu)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI