2025-04-03



















Arhiva :
Prototip de formula 1, creat de studenții din Brașov
(2011-02-20)
Ultima actualizare: 2011-02-25 13:01 EET
Prototip de formula 1, creat de studenþii din Braºov Universitatea Transilvania din Brașov are o vechime de deja doi ani în participarea la concursul de Formula 1 student. Inițiatorul acestei formule a fost Ross Brawn, actual manager al Mercedes Grand Prix, iar din aceste competiții se selectează viitorii ingineri ai marilor companii de automobile, posibil participante la adevăratele circuite de Formula 1.


Cum a intrat o universitate din România în acest proiect ne-a spus Mihai Comșiț, șef de lucrări în cadrul universității: “Tot proiectul a început în anul 2008, în octombrie, când unul dintre colegii mei de la Facultatea de Mecanică, profesorul Alexandru Popa, a venit la mine și mi-a sugerat să încercăm proiectul acesta, știind că am o oarecare pasiune pentru automobile. Mi s-a părut interesant proiectul construirii unui monopost, pentru că acesta nu este un proiect de construcții de mașini, este un proiect de dezvoltare profesională, prin care tinerii studenți câștigă competențe pe mai multe laturi. Nu numai profesional, ci și personal, ei își dezvoltă niște aptitudini de care ai nevoie în dezvoltarea unui proiect. Întrega poveste a început destul de greu, pentru că, după cum știți, formula asta student este un fenomen mondial, în fiecare an 500 de universități din întrega lume, dintre care cele mai bune, Cambridge, Oxford, Stuttgard, universități din întreaga Europă și din întreaga lume se înscriu în competiții care le testează calitatea lor de ingineri și nu de sportivi în motorsport. În sine, monopostul înseamnă dezvoltarea unui produs și promovarea lui ca un mic business. Ceea ce se întâmplă în aceste competiții este să aduci produsul în locul în care trebuie să-l vinzi, să-i pui în valoare toate calitățile lui tehnice și abia după aceea trece prin probe dinamice prin care modelul este testat fizic.”


Și cum se aflau la prima încercare de acest gen, studenții de la Universitatea Transilvania au numit prima mașină de concurs sau primul monopost, cum i se spune în limbajul de specialitate, Blue Streamline, albastrul fiind culoarea universității lor. Mihai Comșiț: “Povestea monopostului Blue Stream Line a început să existe în iulie 2009, când am fost prezenți pentru prima oară ca echipă din Europa de Est la Silverstone, monopostul s-a clasat pe locul 89 din 112 echipe prezente, un prim pas, nu o performanță. Dar însăși prezența noastră acolo a fost benefică atât pentru imaginea noastră ca universitate, cât și pentru noi ca Români. Bineînțeles că proiectul nu s-a rezumat la a fi prezenți la Silverstone. Noi am întâlnit acolo un nivel de calificare extraordinar. Toată evaluarea se face de către ingineri de formula 1 și din partea marilor constructori de automobile și niverlul calitativ e unul foarte ridicat. Contactul cu Silverstone este o experiență extraordinară atât pentru studenți, cât și pentru coordonatori. E un fenomen care adună laolaltă în fiecare an aproximativ 2500 de studenți, care lucrează în niște echipe extraordinare. Oamenii care lucrează aici nu au calificări doar din inginerie, sunt și din marketing, de la alte specializări ale universităților, dar pe toți îi caracterizează o voință extraordinară de a realiza un produs atât vandabil, dar și extraordinar și de a se perfecționa pe ei înșiși, ca oameni. Majoritatea contribuie cu partea de proiectare, dar nu trebuie lăsate deoparte aspecte legate de logistică, marketing, o serie de aspecte adiacente procesului de dezvoltare a acestei mașini. În urma proiectării, acești copii încep să realizeze și fizic, prin diverse metode de manufacturare, componentele mașinii. Mașina nu e integral realizată de către universități, pentru că sunt anumite componente care sunt achiziționate, fiind produse de marii producători europeni de motorsport, pentru aceste competiții. Majoritatea motorizărilor sunt împrumutate de pe motociclete de mare viteză, dar regulamentul prevede anumite limitări legate de aceste motoare la o anumită capacitate cilindrică și intervin și alte componente, precum frâne, diverse subansambluri care nu pot fi realizate într-un atelier mecanic, de către studenți.”


În anul 2010, studenții de la Brașov și coordonatorii lor au ajuns iar la Silverstone și au ocupat locul 60 din 127. Echipa Universității Transilvania reunește 25 de persoane. Și cum nu fac parte din ea decât studenții universității, absolvenții lasă locul altor studenți. În 2010, echipa a primit astfel zece recruți, așa că piloții noii echipe vor fi desemnați în urma unui concurs ce va fi organizat pe circuitul de la Prejmer, Brașov. O nouă poveste se va scrie anul acesta: un nou monopost și speranța unor noi participări. Cu detalii, Mihai Comșiț: “Pătrunderea în astfel de competiții nu e neapărat implicită, v-am spus că sunt 5-600 de universități care participă la preselecție, iar o competiție găzduiește maxim 127 de mașini, cum au fost anul acesta la Silverstone, și selecția se face pe criterii care se referă la performanțele anterioare pe care le-ai avut, la modul în care prezinți echipa, la potențialul pe care l-ai putea reprezenta pentru o astfel de competiție, pentru că noi, în primul an, am fost încurajați să intrăm, fiind din Europa de Est erau încântați să intrăm și ușor surprinși.”


Anglia și Italia sunt destinațiile de pe ordinea de zi a echipei Formula 1 student, pentru anul acesta: planuri noi și noi speranțe. Vom reveni în iulie alături de echipa brașoveană pentru a urmări performanțele din acest an.
(Ana Maria Cononovici)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI