2025-04-03



















Arhiva :
Dans sincron la Târgoviște. Trupe românești pe valurile Dunării
(2007-04-20)
Ultima actualizare: 2007-04-20 13:23 EET
Peste 2.600 de târgovișteni au doborât, recent, recordul mondial la dans sincron. Participanții la eveniment, cei mai mulți elevi ai școlilor din municipiul, au dansat simultan pe aceeași melodie, Follow the leader - The Soca Boys, timp de șase minute, în piața centrala din Târgoviște. Recordul omologat de Guiness Book la categoria “cei mai mulți oameni care dansează simultan pe aceeași piesă” (Longest contra line) datează din 14 martie 2003 și a mobilizat 875 de persoane. Evenimentul de la Târgoviște a marcat 12 ani de existență a unui post de radio local.


Simona Arabagiu, PR manager la Radio Minisat este cea care a avut ideea doborârii unui record mondial: “Voiam de multă vreme să facem ceva care să rupă gura târgului, ceva care să implice comunitatea așa că ne-am gândit ca, la aniversarea noastră de 12 ani, asta trebuie să facem, să demonstrăm că vrem să facem ceva pentru ei, dar să-i și implicăm pe toți membrii comunității. Deja ideea cu recordul mondial exista așa că am intrat pe site-ul Guiness Book și am încercat să găsesc un record care să aibă legătură cu dansul și cu muzica și cu mulțumile de oameni. L-am găsit pe acesta: longest contra line care mi s-a părut relativ la îndemână.“


Pregătirile pentru doborârea recordului au început cu o lună înainte de ziua stabilită. Prin intermediul Inspectoratului Școlar Dâmbovița, școlile și liceele din oraș au fost implicate direct în proiect. Profesorilor de educație fizică li s-a dat câte un CD cu dansul exemplificator pe care l-au exersat apoi cu elevii cel puțin câte 15 minute în fiecare oră de sport. Simona Arabagiu: “Nu știu exact ce fac ei acum la orele de sport dar a dansa pe muzică a fost ceva plăcut pentru ei. N-a fost un efort, dimpotrivă și probabil că de asta s-au implicat atât de mult în proiectul ăsta. De ei a ținut succesul nostru, ei au reacționat foarte foarte bine.“


Cu o zi înainte de eveniment profesorii fuseseră rugați să trimita listele cu numele participanților. Aceste liste erau importante pentru că aveau să facă parte din documentația trimisă celor de la Guiness Book. Organizatorii au avut surpriza să constate că pe liste erau mult mai mulți decât cei peste 1000 de care era nevoie pentru a doborî recordul anterior. Listele de la profesori arată un număr de 2064 de elevi. Surprizele au continuat chiar și în ziua evenimentului: “Am avut un mic ghinion și vremea s-a schimbat cu o oră înainte de începerea evenimentului… Am fost constrânși de detalii tehnice să facem evenimentul chiar în piața Tricolorului. E bine că au încăput, oricum piața aceea e inima orașului… La fața locului erau peste 2600 de elevi… Totul a fost incredibil de ușor, noi credeam că va fi greu să gestionăm mulțimea aia de elevi, dar am împărțit platoul în două, marcasem cu vopsea locul pentru fiecare școală în parte, am încercat să împărțim platoul astfel încât să nu fie buluceală foarte mare. Au dansat foarte bine de la prima repetiție generală. Am avut un sentiment al sublimului în clipa aceea. Nu îmi venea să cred că o simplă idee a putut să mobilizeze atâția oameni, să țină același ritm și să se și entuziasmeze pentru asta.”


Organizatorii vor trimite la Guiness Book o înregistrare a evenimentului, poze, mărturii ale celor implicați și listele făcute de școli cu participanții.


La Brăila, oraș-port la Dunăre, un armator își botează vapoarele cu numele unor formații de muzică românească. Ultimul împingător, numit “Proconsul”, a fost lansat la apă la începutul lunii aprilie, în prezența solistului vocal al formației cu același nume. Proprietarul navei, Gheorghe Antistescu, fost solist al trupei "Cristal", spune că prima dragoste nu se uită niciodată: “Tinerețea mea e legată, din studenție, de numele formației Cristal din Galați, cu care am cântat, alături de Puiu Crețu. Am fost o formație cunoscută la vremea respectivă, se întâmpla în urmă cu 20 –25 de ani. A fost o perioadă extraordinară din viața mea, la care m-aș întoarce dacă aș avea posibilitatea de a mă întoarce în timp. 7-8 ani de zile am fost solistul vocal al trupei și urmăresc de atunci evoluția trupelor printre care am copilărit: Sfinx, Iris, Mondial ș.a.m.d. Am urmărit și evoluția trupelor noi dintre care mi-a plăcut foarte mult Holograf. Acum un an de zile, retehnologizând toată flota am zis: le schimb și denumirile, le dau și haină nouă, cu nume cu tot. Phoenix și Iris au fost primele două nave și acum a urmat Proconsul care este o navă total schimbată, remotorizată complet, cu motoare noi nouțe, la standarde internaționale, după cum se navighează în Europa…”


Armatorul a investit peste un milion de euro în refacerea completă a împingătorului. L-am întrebat de ce a trecut de la viața sub lumina reflectoarelor, la cea de om de afaceri: “La un moment dat a trebuit să fac o balanță între cariera mea de inginer navalist și cea de solist vocal. Între cele două, am ales-o pe cea de inginer navalist. M-am cantonat în această carieră și am început să mă afirm și încet încet am renunțat la muzică. Am urcat pe scări ierarhice, acum nu vă pot spune decât că eu cred că am fost un norocos în viață și așa am ajuns să fiu armator fluvial și să dețin 70 de nave în total.”


În final, să menționăm că pe Dunăre activează 12 armatori români, între care și Gheorghe Antistescu. Nava de suflet a armatorului brăilean este o șalupă de pescuit numită, bineînțeles, “Cristal”... (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI