2025-04-03



















Arhiva :
“Serbările” primăverii
(2008-03-07)
Ultima actualizare: 2008-03-17 15:57 EET
“Nu mai vreau să dau flori numai pentru că e 14 februarie... Nu mai vreau să cumpăr lucruri la suprapreț numai pentru că e 14 februarie... Nu mai vreau să copiez de la americani... De ce mă sufocați la radio cu emisiuni întregi despre 14 februarie... Nu îmi trebuie să inventez o zi ca să iubesc... Hai să încercăm să schimbăm ceva. Semneaza această petiție să arătăm lumii că nu mai vrem...”

Pe 14 februarie 2008, o mână de tineri români au deschis o petiție împotriva serbărilor primăverii. Pentru că noile tradiții se cam înghesuie în calendar cu cele scoase de la naftalină sau încă purtate, din inerție ori de drag, viața bărbaților la început de primăvară e destul de complicată.

Nici n-au trecut bine Crăciunul, Revelionul, Sfântul Ion și Boboteaza, nici n-au dispărut bine fulgii de nea de pe vitrinele magazinelor, că fetele iar se așteaptă să primească nu doar ciocolată sau vreun amărât de ursuleț de pluș, ci și un cadou ceva mai consistent, măcar într-una din cele patru zile “importante” ale primăverii. Un editorialist renumit pentru articolele sale ușor autoironice, Julius Constantinescu, a numit perioada 13 februarie – 8 martie “Triunghiul morții”:

"Triunghiul morții", cum îi spun specialiștii (adica barbatii insurati, care nici macar nu au posibilitatea sa scape vreun an de aceasta perioada, părăsindu-și prietena pe 13 februarie și găsindu-și alta pe 9 martie), înseamnă că trebuie să te bați prin supermarketuri cu alți nefericiți ca tine pe tot felul de obiecte în formă de inimioară (dacă nu te grăbești, s-ar putea să nu mai găsești în magazine decât capace de WC sau dibluri în formă de inimă), să investești în acele accesorii pline de bun gust numite "mărțișoare" și, nu în ultimul rând, să cauți un frumos cadou pentru 8 Martie (care să nu fie nici mărțișor, nici inimioară, fiindcă imediat după 1 martie acestea devin niște kitsch-uri ordinare). Eu unul știu ce le-aș face inventatorilor acestor sarbatori dacă i-aș prinde. Nu, nu le-aș trimite o inimoară-capcană, așa cum ați putea crede. Pur și simplu i-aș obliga să se însoare.”

Nici măcar o jumătate de secol de comunism nu a reușit să scoată din mentalul colectiv sărbătoarea mărțișorului. Pe 1 martie, femeile și fetele din România primesc o broșă mică, legată cu șnur alb-roșu împletit. Desigur și evoluția mărțișoarelor a fost spectaculoasă în timp, dar nu despre asta vom vorbi astăzi.

Data de 8 martie, la origini Ziua Mamei, machiată în ziua internațională a femeii de către comuniști, e încă așteptată cu înfrigurare, în ciuda reverberațiilor ușor negative ale marșurilor pionierești din perioada comunistă. Puțini sunt cei ce reușesc să ignore Ziua Mamei, fără să suporte consecințele, pentru că în România, mamele au întotdeauna o relație specială cu băieții lor. Și băieții, indiferent de vârstă, știu că nu e bine să o superi pe mama.

Valentine’s Day a intrat în România pe la sfârșitul anilor ’90, odată cu fast-food-urile și cu grădinițele cu predare intensivă de limba engleză. A fost legitimat de filmele aproape exclusiv americane cu care toate posturile de televiziune ne bombardează de aproape douăzeci de ani. Tradiționaliștii s-au revoltat atunci și au scos din manualele de folclor și etnografie o sărbătoare națională cu iz primăvăratic, alta decât cea a mărțișorului – Dragobetele, ziua în care păsările își încep ritualurile de curtare. Cât de fericiți sunt bărbații de această pleiadă de “motive de sărbătoare”, deja știm.

Ce spun doamnele însă? Cristina Lupu are 26 de ani și este necăsătorită. Ei i se pare că se face cam mult zgomot pentru nimic, la începutul primăverii:

“Cred că e cam greu să faci față unei presiuni atât de mari, dar nu cred că toți bărbații le iau pe toate în considerare, cred că fac o oarecare selecție și rămân la astea mai vechi, 1 martie, 8 martie… Nu cred că am acordat foarte mare importanță sărbătorii de Valentine’s Day, refuz orice cadou, iar Dragobetele cred că este o sărbătoare mai puțin vizibilă. Eu am o problemă cu o sărbătoare dedicată dragostei în general. Nu-și are rostul, în momentul în care simțim nevoia să avem o sărbătoare în care să facem lucrurile care trebuie și să fim drăguți cu persoana care suntem doar pentru că este o sărbătoare, ceva e în neregulă.”

Mihaela Daneș este căsătorită de paisprezece ani. Deși nu tânjește după ursuleții și inimioarele de ciocolată ale Sfântului Valentin, deși primește mărțișoare de aur în fiecare an, Mihaela încă mai face eforturi să-și convingă soțul că 8 martie este o dată ce merită luată în seamă:

"La Sfântul Valentin nu reacționează, că nu-i spune nimic, Dragobetele îl lasă la fel de indiferent, 1 martie însă este sărbătorit cu pompă în fiecare an. Partea amuzantă este că toate eforturile mele de mulți ani încoace n-au reușit să-l convingă că 8 martie nu este neapărat o sărbătoare comunistă. N-am nici un succes, cred că amintirile pionierești sunt încă foarte puternice și vor rămâne așa și nu pot să fac nimic.”

Ei, și pentru că n-am putut să trecem cu vederea năduful celor ce au cerut vehement abolirea “falselor prilejuri de golit cardurile prin magazine”, am profitat de întâlnirea cu unul dintre ultimii romantici ai secolului 21, poetul Radu Tudor Ciornei. L-am întrebat cum supraviețuiește un bărbat cu o puternică genă poetică în lumea aceasta înțesată de sărbători, reale și inventate:

"Sărbătorile reale îmi fac plăcere: 1 martie, 8 martie, am fost obișnuit cu ele, dar consider că Valentine’s Day și Dragobetele sunt cumva scoase la suprafață din cauze pur comerciale pentru că, până să apară Valentine’s Day, nu ne-am amintit niciodată că există Dragobetele și văd că se sărbătorește fără nici o problemă, într-un mod foarte consumerist și foarte la obiect: trebuie să cumperi ceva, trebuie să faci un cadou. Dar orice motiv de romantism în plus se adaugă la partea pozitivă a vieții, așa că mai mult dintr-un lucru bun, nu poate fi ceva rău. Iubiți-vă mult!” (Andreea Demirgian)
 
Bookmark and Share
WMA
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
MP3
64kbps : 1 2 3
128kbps : 1 2 3
AAC+
48kbps : 1 2 3
64kbps : 1 2 3
Ascultați programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+
Ascultați
Orele la care puteți asculta programele realizate de Serviciul Român RRI
Ora (ora României)
00.00 - 01.00 (L) 01.10 - 02.00 (D, L)
02.00 - 04.00 (L-D) 04.00 - 05.00 (L-V)
04.00 - 06.00 (S) 10.00 - 11.00 (S)
10.15 - 11.00 (L-V) 11.00 - 13.00 (L-S)
15.00 - 16.00 (L-D) 16.00 - 17.00 (S, D)
17.00 - 18.00 (L-D) 18.10 - 19.00 (S, D)
19.00 - 20.00 (L-D) 20.00 - 22.00 (L-D)
22.10 - 23.00 (S, D) 23.00 - 24.00 (L-V)


Mascota istorică a RRI