Abonare newsletter RRI
(adresă e-mail):
|
Apa vie |
(2010-08-22) |
Ultima actualizare: 2010-08-27 12:28 EET |
Poluarea masivă din ultimele decenii a afectat şi apa, atât pe cea de suprafaţă, cât şi pe cea din subteran. Cum apa reprezintă 70 la sută din componenţa organismului uman, păstrarea purităţii apei, ba chiar îmbunătăţirea apei obişnuite, a devenit o preocupare majoră în întreaga lume. Un nou tip de apă este produs la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice din România. Denumită “apa sărăcită în deuteriu”, aceasta le-a adus cercetătorilor români cinci medalii de aur şi trei de argint la saloanele de inventică din Bruxelles, Geneva, Londra şi Budapesta. Apa sărăcită în deuteriu este rezultatul cercetărilor în domeniul separării izotopilor, desfăşurate de un colectiv de specialişti de la Râmnicu Vâlcea.
Deuteriul este un izotop natural stabil al hidrogenului, cu masa atomică 2 (un proton şi un neutron). În natură există un raport de 1 parte deuteriu la 5.000 părţi hidrogen. Deuteriul este uneori numit şi hidrogen greu. Apa obişnuită se obţine prin combinarea a doi atomi de hidrogen cu un atom de oxigen (H2O). Când deuteriul este combinat cu oxigenul rezultă un compus cunoscut ca apă grea (D2O), utilizat mai ales pentru a modera reacţiile de fisiune în unele reactoare nucleare. Apa sărăcită în deuteriu este microbiologic pură, cu o concentraţie izotopică aflată sub concentraţia apei naturale. Procedeul de obţinere constă în distilarea continuă sub vid a apei naturale pe coloane de separare de înaltă performanţă.
Prof. dr. fiz. Ioan Stefanescu, directorul Institutului de Criogenie, ne-a povestit cum le-a venit ideea cercetătorilor să creeze această apă sărăcită în deuteriu:
„Am plecat de la o cercetare populară. La începutul primăverii viţa de vie are acea sevă care, pe vremuri, se folosea pentru tratarea ulcioarelor. Era un foarte bun antidot. Acea apă are jumătate din concentraţia naturală în deuteriu a apei. De acolo ne-a venit ideea că, dacă o apă care are jumătate din concentraţia de deuteriu face aşa de mult bine, de ce nu am putea produce şi noi o apă cu un conţinut similar, poate chiar mai mic. Aşa am ajuns la brevetarea acestei invenţii care a fost foarte bine primită. În 1987 a fost înregistrat brevetul de invenţie, care ulterior a căpătat consistenţă, prin îmbunătăţiri ale tehnologiei. La ora actuală, brevetul de invenţie acoperă Uniunea Europeană, Japonia, probabil că urmează Statele Unite ale Americii pentru a ne păstra cel puţin 20 de ani întâietatea asupra acestei invenţii.”
Cercetările efectuate de institute specializate din ţară şi străinătate au evidenţiat efectele bioactive de necontestat ale acestei ape: reactivitatea vasculară creşte, imunitatea este stimulată, animalele rezistă la doze de radiaţii subletale şi, ce este mai important, afecţiunile dermatologice şi liniile celulare tumorale intră în remisie. Profesorul Ştefănescu spune că primele cercetări pe această temă au fost făcute în Ungaria:
„Cercetătorii din Ungaria au descoperit efectele apei sărăcite în deuteriu asupra bolilor grave ale organismului uman, cum ar fi cancerul şi diabetul. Am studiat mai întâi partea de toxicitate a acestui produs şi Institutul de toxicologie a constatat că este o apă super pură, perfect potabilă, fără nici o urmă de toxicitate asupra organismului. Am experimentat pe cobai, pe şobolani, şi am descoperit că are efecte împotriva îmbătrânirii, este şi un bun antioxidant, dă o stare de bine. Acum patru ani, profitând de un plan naţional foarte bine lansat de către Agenţia Naţională de Cercetare, am luat un partener cu care am dezvoltat producerea apei sărăcite în deuteriu. Dânşii au preluat prin concesiune, brevetul de invenţii.”
Marca sub care a fost scoasă pe piaţă această apă are o concentraţia în deuteriu de aproximativ şase ori mai mică faţă de cea din apa obişnuită. Ea este recomandată pentru toate vârstele, mi-a spus profesorul Ştefănescu:
“Fiind o apă extrem de gustoasă, e recomandată la toate vârstele, începând de la copii până la oamenii în vârstă, îţi dă o stare de prospeţime, ai poftă de muncă, devii mai rezistent la gripă. Are multe proprietăţi legate în special de echilibrul de care are nevoie metabolismul uman în viaţa de zi cu zi. La ora actuală, preţul unei sticle de o jumătate de litru este de 15 lei. Nu pot să spun că e ieftină, dar nici scumpă, pentru că o apă plată de marcă se vinde la restaurant tot cu 15 lei. Ea nu trebuie băută decât la o cantitate de jumătate de litru pe zi, timp de minim 3 luni.”
Produsul este de noutate absolută pe piaţa mondială şi corespunde tuturor cerinţelor de calitate europene, se găseşte în farmacii şi în magazine, dar poate fi comandată şi pe internet. Livrările se fac la domiciliu printr-o reţea de distribuţie a firmelor consacrate de transport.
(Andreea Demirgian)
|
|
|
WMA |
|
64kbps : |
1
2
3
|
|
128kbps : |
1
2
3
|
|
MP3 |
|
64kbps : |
1
2
3
|
|
128kbps : |
1
2
3
|
|
AAC+ |
|
48kbps : |
1
2
3
|
|
64kbps : |
1
2
3
|
Ascultaţi programele în limba română pe canalul 2, în WMA, MP3 sau AAC+ |
 Mascota istorică a
RRI
|